Sveriges kanske tyngsta entreprenörsprofiler har öppenhjärtigt bjudit in oss bakom sitt pannben vecka efter vecka och gett oss kloka tips och insikter. Men vad har jag lärt mig egentligen efter de här 166 avsnitten och dryga 3 år i poddstudion? Jag delar med mig av mina 10 bästa lärdomar och anledningen till varför jag väljer att pausa podden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Entreprenörscoachen Jenny Collén har under ett långt yrkesliv både levt med, gått bredvid och coachat entreprenörer till att göra smartare val, växa som individer och maximera sin potential. Jenny är också den gästen som suttit i min studio flest antal gånger! Det här blir vårt fjärde avsnitt tillsammans och i det här avsnittet ska vi bland annat avhandla det Jenny kallar för Livets formel, den ständiga jakten på lyckan och hur vi kan må bra när världen är i kaos. Vår ambition med det här avsnittet är att ge dig kraft och motivation att ta dig an det nya året!

Vi pratar bland annat om:

”Det har aldrig någonsin varit så viktigt att vara glad som nu”

”Lycka existerar aldrig i framtiden, bara i nuet”


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jenny Collén är en flitigt anlitad coach, inte minst bland entreprenörer. Hon har också skrivit boken ”Konsten att vara entreprenör”. Hon föreläser, coachar och håller kurser på temat ”Självledarskap 2.0”. Jag vill veta vad man ska göra för att öka självledarskapet bland sina medarbetare så att de klarar att leda både sig själva och andra.

Vi pratar om:


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han gav IT-boomen ett ansikte, både i upp- och nedgång. Johan Staël von Holstein symboliserade runt millennieskiftet den unga fräcka entreprenören som sades kunna skriva ner sina affärsidéer på servetten på krogen och få investerare att gå in med miljardbelopp. Ingenting var omöjligt, något som Johan har fortsatt att hävda. Trots IT-krasch och en rad andra motgångar har han rest sig – igen och igen. Vi pratar om att bli äldre, att ta fighten i media och hur relationen till Jan Stenbeck såg ut. Johan berättar om sin strävan efter lycka, livet efter sina sju hjärtoperationer och hur han ser på entreprenörs-Sverige idag!

Avsnittet innehåller bland annat:


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Johan Staël von Holstein gav it-boomen ett ansikte i slutet av 1990-talet. Hans bolag Icon Medialab blev det första svenska it-konsultbolaget att börsnoteras innan det drogs med i it-kraschen efter millennieskiftet. Sedan dess har Johan, som den serieentreprenör han är, gett sig in i en rad olika satsningar. Entreprenörskapet är en livsstil och många lyssnare reagerade när Jacob De Geer sommarpratade 2022 och berättade om stressen att inte kunna vara helt och fullt närvarande på semestern med familjen.

Nu går vi snart in i en välförtjänt julledighet och jag tänkte passa på att fråga en av Sveriges kanske mest rutinerade entreprenörer hur man tar sig an en ledighet när tankarna är på annat håll. Går det att vara helt ledig som entreprenör?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Titti Schultz har varit programledare på radio sedan 1994 med över 25000 intervjuer under bältet. Idag programleder Titti Sveriges största radioprogram, P4 Extra och driver podden Monarkerna på SR tillsammans med Ebba Kleberg von Sydow.Jag vill påstå att Titti Schultz är Sveriges version av Oprah Winfrey. Båda har en exceptionell förmåga att få den som intervjuas att slappna av, samtidigt som de inte duckar för att ställa de obekväma frågorna. Båda är dessutom mina programledarförebilder till den här podden. Titti har varvat anställning med företagande större delen av karriären. I avsnittet får vi en unik inblick i vad som rör sig i huvudet på Titti Schultz!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Titti Schultz är en av våra mest erfarna programledare, känd inte minst från P4 Extra där hon sänder live varje vecka. Få kan som Titti parera lättsamheter med att rapportera om stora världshändelser. Jag menar att hon kan få stenar att prata. Titti berättar hur man håller i gång ett samtal och vad man ska tänka på när man pratar inför andra. Det här avsnittet är ett måste för dig som vill bli en bättre nätverkare och säljare.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Serieentreprenören Konrad Bergström är grundare av bland annat X Shore och det som idag är Marshall Group. Han har alltid valt att gått sin egen väg, något som lett till både höga toppar och djupa dalar. Vi pratar om hur Konrad lyckas skapa två miljardbolag, hur han rest sig och gått vidare efter svåra svek och varför han nördar ner sig i sin köksträdgård. Vi får veta vad han lärt sig längst den krokiga vägen, vad som krävs för att lyckas och råden när du tar in partners.

Avsnittet innehåller även:


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Konrad Bergström är mannen bakom bland annat Marshall Group och elbåten XShore. Han har uppmärksammats för sitt entreprenörskap och bland annat fått medalj av kungen för det. Konrad brinner för design, teknik – och hållbarhet. Hållbarhetstänket en självklar del av Konrads liv, både privat och i entreprenörskapet. Därför ska han få dela med sig av hur man ska tänka när man gör hållbarhet till en del av affärsidén och vi får en inblick i Konrads nya entreprenörssatsning.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Är du god för 25 miljoner eller mer så finns det en bra anledning att ta hjälp av ett så kallat family office. Ett koncept som är vanligare utlandet och som tidigare varit hårt kopplat till bankerna. Sara Viktorsson har en lång bakgrund inom bank och finans och såg en lucka på marknaden när hon tillsammans med andra entreprenörsfamiljer startade kapitalförvaltningsbolaget Wictor Family Office. Vi får en inblick i en värld som är sluten för många och eftersträvansvärd för andra. Vi pratar om ett av de mest kontroversiella ämnena i Sverige; nämligen förmögenhet och vad som krävs för att ta hand om förmögna klienter.

Avsnittet innehåller även:


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sara Viktorsson som har en lång bakgrund inom bank och finans innan hon tog steget och startade eget. Sara såg en lucka på marknaden när hon tillsammans med andra entreprenörsfamiljer startade kapitalförvaltningsbolaget Wictor Family Office. Sedan starten 2014 arbetar bolaget åt förmögna entreprenörer, sport- och nöjesprofiler för att underlätta vardagen åt sina klienter.

2022 fanns det 155 000 dollarmiljonärer i Sverige. Historien visar att det är lättare att bygga en förmögenhet om du redan har pengar. Men finns det några bra tips och trix som vi dödliga kan ta med oss från någon som kan det där med att förvalta förmögenheter? Jag ställer frågan till Sara Viktorsson som kan allt om hur man bygger och behåller en förmögenhet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han är inte lika känd som Morgan & Ola-Conny, men Thomas Karlsson är den verkliga Ullareds-profilen. Uppvuxen på orten började Thomas extrajobba på Gekås som 16 åring och blev delägare tio år senare. Sedan 2019 är Thomas ensam ägare till miljardbolaget Gekås Ullared som är Skandinaviens största varuhus och Sveriges största turistmål. Jag har länge varit nyfiken på Thomas som gjort en helt ofattbar entreprenörsresa utan att ha suttit på vd-stolen en enda gång. Vi pratar om hur är det att ha jobbat på samma ställe hela livet, varför han valt bort att bli vd och hur han hanterar sin klimatångest. Jag vill veta hur Thomas ser på hållbarhet och på Gekås möjligheter att påverka svenskarnas konsumtionsvanor. Vi får även reda på varför Gekås valt bort e-handel och hur man håller sams när det är så mycket pengar involverat.

Avsnittet innehåller även:


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Thomas Karlsson är den verkliga Ullareds-profilen. Sedan 2019 är han ensam ägare till miljardbolaget Gekås Ullared. Och han är en self-made man med en tvåårig gymnasieutbildning i ryggen. Gekås har varit hans arbetsplats sedan han var 16 år. Fyra år senare blev han inköpare, något han fortfarande verkar som. Thomas Karlsson är Sveriges kanske mest erfarna inköpare och dessutom ägare av Skandinaviens största varuhus. Han ska ge oss sina bästa tips för att få till en bra deal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Polarbröds Karin Bodin är femte generationen brödskapare och var 13 år när hon tillsammans med sin syster Anna Borgeryd, som då var 18 år, blev delägare i familjeföretaget. 2006 tackade Karin motvilligt ja till att ta över vd-rollen i familjeföretaget. Sedan dess, och fram till systern Annas bortgång 2019, har systrarna tillsammans byggt fortsatt bygga och återinvestera i Polarbröd. Ett år efter Annas bortgång ställdes Karin inför sin karriärs största utmaning när fabriken i Älvsbyn brann ner 2020. Idag omsätter koncernen över miljarden, har Norrbotten som bas och Karin är huvudägare. Vi pratar om mental styrka, lärdomarna av återuppbyggnaden och Karins hemliga passion. Vi får även veta vilka förebilder Karin har inom hållbarhet, om hon pratar generationsskifte med sina barn och känslan att ha svikit människor.

Avsnittet berör även:

För fler avsnitt och inspiration, gå in på poddens hemsida ihuvudetpaenentreprenor.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Karin Bodin blev delägare i familjeföretaget Polarbröd som 13 åring och drev vidare bolaget med sin syster Anna Borgeryd fram till systerns bortgång 2019. Året efter familjens svåra förlust av en tongivande delägare och syster brann Polarbröds fabrik ner i Älvsbyn och bolaget tappade 75 procent av sin kapacitet.

Sommaren 2021 stod jag själv nere i min tvättstuga och vek tvätten med Karins sommarprat i öronen. Efter en svår period i mitt entreprenörskap hade jag tankar på att ge upp. Efter att ha lyssnat på Karin Bodins sommarprat den eftermiddagen fick jag ny energi och kraft. I motgångarna som kom därefter hade jag Karins sommarprat med mig. Kan hon – kan jag, upprepade jag i ett mantra genom ångesten.

Nu sitter Karin i min poddstudio och hon ska få ge oss sina do´s and don´ts för hur man reser sig upp efter svåra motgångar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han har skrivit och producerat några av vår tids mest kända låtar och har arbetat med artister som Katy Perry, Britney Spears, Pitbull, Westlife, N*SYNK och Celine Dion. Många känner säkert igen honom från tiden han satt i IDOL-juryn med sitt glimrande leende. Musikundret Andreas Carlsson har sedan en tid Sverige som bas och lever ett liv bakom strålkastarljuset där musiken fortfarande har en central roll i hans liv. Vi pratar om hur Andreas överlevt i musikbranschen i 30 år, varför stora artister säljer sina låtskatter och förmågan att sälja in sig själv. Vi får veta vad Andreas gör en fredag kväll, varför Andreas bara är på besök i Sverige och livet som ensamvarg.

Avsnittet berör även:

”Det är inte turen som styr långsiktig framgång”

”Jag kommer inte bli långrandig här – jag är på väg någon annanstans”

”Jag har slutat bry mig om den gamla ekonomin i musik”

I avsnittet berör vi även att Andreas mamma insjuknat i ALS. För mer information om sjukdomen och hur du kan bidra besök: https://www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/als/


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Musikundret Andreas Carlsson är kanske mest känd för sin låtskatt som streamats över 50 miljarder gånger och medverkan i Idol juryn 2008 -2010. Under sin karriär jag Andreas skrivit låtar till otaliga kända artister som Celine Dion, N*Sync, Britney Spears och Katy Perry för att nämna några. Han har producerat musikaler, är involverad i musikutbildningar och han har pendlat mellan USA och Sverige sedan 1998. För att lyckas med allt detta krävs det ett EQ och socialt skill set. Ett starkt nätverk är oumbärligt för att lyckas.

Andreas Carlsson ger oss sina do´s and don´ts i hur man bygger upp och behåller långvariga relationer. Vi får även Andreas verktygslåda i hur man lyckas skapa ett starkt personligt varumärke.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon har varit Svensk mästarinna i boxning, är medlem i Menza, är utbildad jurist med skattejuridiken som expertis, har skrivit pekböcker för barn och sedan 2010 driver Jenny Rydhström Gents.se vilken är Sveriges största nätbutik för manlig hudvård och grooming. Sedan dess har Jenny utvecklat egna produkter och kringkoncept med bland annat fysiska salonger. Vi pratar om hur det är att ligga rätt på vågen, att hålla fokus när man startar fler bolag och om alla käftsmällar Jenny råkat ut för i sitt entreprenörskap.

Avsnittet berör bland annat:

·Förskjutning av könsroller

·Att förlora sin förebild

·Att facket har spelat ut sin roll

·Att våga ta fighten med facket

·Att inte vara lika inför lagen

·Konsten att hålla fokus

·Risken att bli administratör i entreprenörskapet

”Vi tar strategin varje morgon i turbulenta tider”

”Fighten med facket pratar man inte om i Sverige – de bryr sig inte om sina medlemmar som många medlemmar tror”

”Pappa var en blomsterpinne och jag clematisen – så drog någon bort pinnen”

Missa inte prenumerera på podden i din podcaster!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2004 startade skattejuristen Jenny Rydhström tillsammans med sina två kusiner e-handelsföretaget Gents.se. 2010 valde hon att köpa ut sina kusiner och har sedan dess byggt upp Sveriges största nätbutik för manlig skönhet. Med ett nördigt intresse för vad som funkar för hennes kunder har Jenny utvecklat affären med egna produkter och fysiska salonger. Jenny menar att det går att påverka sin omgivning med doft och därför tänkte jag att hon ska få ge oss sina do´s and don´ts för hur vi ska dofta för att tex vinna en förhandling eller när vi går in i ett pitchmöte.

Vi får veta:

·Så funkar en parfyms olika noter

·Dofterna du ska använda på jobbet

·Dyraste parfymen Jenny köpt

·Det räknas som smutsiga dofter

·Dofter du bör undvika på jobbet


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Min gäst den här veckan började jobba extra som åttaåring och har varit entreprenör i över 45 år. Hans namn är starkt förknippad med både Gotland och Tsunamin. Pigge Werkelin är entreprenören personifierad och han har drivit bolag i drygt tio olika branscher. Med över 30 bolag under bältet har Pigge bland annat grundat nöjespark, restauranger och flygbolag. Pigge står aldrig still och berättar om sin nya lite otippade affärsidé, om hur mycket fel man får göra som medarbetare och han delar med sig av sitt bästa säljknep. Jag vill veta om han kan tänka sig flytta från Gotland och vilken låt som ska spelas på hans begravning. Vi får även veta hur man tar sig vidare i livet när det värsta har hänt, hans förhållningssätt till media och jag tar humorpulsen på Pigge.

Vi pratar även om:

"Det blev 50 procent bättre än j-vligt bra!"

”Jag kommer dö med stövlarna på”

”Jag bestämde att jag aldrig mer ska ha så många anställda”

”Jag lever ett bättre liv idag än när jag var 44”


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I Sverige så ses man som lite svår och besvärlig när man inte tycker som andra medan i andra kulturer kan man ses som tråkig när man tycker som alla andra. Veckans gäst är känd för att vända upp och ner på himmel och jord för att hitta lösningar. Pigge Werkelin har drivit bolag i över 45 år och han är inte ängslig över att sticka ut eller göra bort sig. Han ställer gärna frågorna ingen annan vågar ställa på styrelsemötet. Pigge ska få ge sina bästa tips på hur man överlever som katt bland hermeliner.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vilka är dina drivkrafter? Vad får dig att gå upp på morgonen? Det är lätt att glömma bort sitt why när vardagen rullar på. Ändå är det många gånger den inre motivationen som får oss entreprenörer att orka. Om ni är som jag så följer ni Draknästet på SVT slaviskt och sörjer att tredje säsongen nu är slut. Men misströsta inte! Vi har alla något att lära av drakarnas och entreprenörernas drivkrafter, inte minst när det gäller att reflektera över våra egna. Därför har jag ett helt avsnitt dedikerad just drakarnas drivkrafter. Jag hoppas att det kan inspirera dig att "tappa in" i din drivkraft och fortsätta framåt med full fart!

I avsnittet medverkar drakarna Douglas Roos, Sara Wimmercranz, Sven Hagströmer och Jonas Tellander samt entreprenörerna Clara Lidman och Tilda Wissmar. Även Draknästets egna business coach och researcher Karin O´Connor medverkar.

Draknästet sänds på SVTPlay

Om du uppskattar podden så får du gärna dela avsnittet med en vän!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I det här avsnittet svarar Edit Künstlicher på lyssnarfrågor om drivkraft. Hur kanaliserar man en överentusiastisk medarbetares drivkraft? Kan man driva bolag om man inte vill jobba med redovisningen? Vad gör man när bränslet är slut i tanken och utbrändheten står för dörren? Edit delar med sig av sina personliga erfarenheter som du aldrig hört henne tidigare och ger sina Do´s and don´ts när man är på gränsen till utbränd.

Tipsen som ges i avsnittet är inte avsedda som medicinska råd. Rådgör alltid med läkare.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Entreprenören Saeid Esmaeilzadeh har skapat och byggt över ett dussin bolag som sysselsätter tusentals personer och levererar varor och tjänster i över åttio länder. Efter avyttrandet av flera bolag ägnar sig Saeid idag åt att hjälpa andra entreprenörer att växa och bygga framgångsrika bolag utifrån hans beprövade modell.

Vi får veta hur killen från Husby tagit sig till vindsvåningen på Östermalm, modet att opponera sig öppet mot regimen i Iran och hur man kan vända trauman till drivkraft. Jag vill veta vad som krävs för att bygga framgångsrika bolag, varför Saeid använder personlighetstester i sitt entreprenörskap och om han tror på kärleken.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I veckan har jag besök av en entreprenörsgigant i studion. Saeid Esmaeilzadeh är killen vars familj flydde över bergen i Iran till Husby i Sverige. Han blev Sveriges yngste docent 2002, nådde framgång genom ett experiment som gick fel, har startat och sålt ett dussin bolag sedan dess och han har tagit emot otaliga entreprenörspriser. Saeid driver idag tillsammans med sin syster doktor Mona Esmaeilzadeh och några vänner, Esmaeilzadeh Holding som har tillgångar på 9 miljarder. Genom sin verksamhet arbetar Saeid med att få andra entreprenörer att blomstra.

Saeid ger oss sina do´s and don´ts hur man lyckas i sitt entreprenörskap. Vi pratar om:

🔸 Egenskaper som urskiljer framgångsrika entreprenörer

🔸 Därför använder Saeid IQ test i sina rekryteringar

🔸 Vi får veta Saeids IQ

🔸 Varför man ska undvika att bygga bolag ensam

🔸 De viktigaste stakeholders du har som entreprenör

Glöm inte att dela avsnittet med en duktig entreprenör i din närhet!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Under tre decennier har Maria Eklund varit verksam i besöksnäringen med verksamheter som Görvälns Slott och Hufvudsta gård. Idag driver Maria tillsammans med maken Johan, hotellgruppen Workation Group som har fem verksamheter i Sverige och Spanien. 2017 valde paret att flytta familjen till Palma och fortsätta driva sina verksamheter på Svensk mark. Det resulterade i flera nya insikter och ett helt nytt hotellkoncept i hjärtat av Palma. Maria och jag pratar om framgångsfaktorerna för att ta bolaget igenom en kris, varför hon och maken Johan blir behandlade olika i officiella sammanhang och hur man ska tänka när man tar in familjen i bolaget.

·Så ska man tänka när man tar in familjen i bolaget

·Driva bolag i Sverige från ett annat land

·Att driva bolag i Spanien

·Idén som räddade bolaget under pandemin

·Framgångsfaktorer för att ta sig igenom en kris i bolaget

·Därför är entreprenörsnätverken värdefulla

”Om jag säger saker så är jag hårdare eller bitchigare, när Johan säger samma sak är han tydlig”

”Före pandemin hade vi inte så många tuffa perioder, det var den första riktiga smällen för oss båda”

Dela gärna det här avsnittet med någon som du tror kan bli inspirerad!

För att få mer av podden - besök gärna poddens hemsida ihuvudetpaenentreprenor.se och läs under fliken nyheter. Där hittar du poddens blogg.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Det är en stor trend bland entreprenörer idag att flytta till ett varmare land och fortsätta driva sina verksamheter i Sverige. Ida Backlund, Gabriel Forss och Anders Jensen är två av mina tidigare gäster som valt Spanien som bas. Men är det en god idé att driva en verksamhet från ett annat land?

Maria Eklund bestämde sig redan 2018 att flytta ner familjen till Palma och bedriva sin verksamhet med två stora hotell-, restaurang och konferensanläggningar från värmen. Det beslutet resulterade i ett helt nytt hotellkoncept i Palma. Idag är de tillbaka med Sverige som bas och driver fortsatt din verksamhet Workation Group och hotell Ocho i Palma.

Maria ska få ge oss sina do´s and don´ts hur man lyckas att driva och bygga bolag från ett annat land.

Vi får veta:

·Därför flyttade paret ner familjen till Palma

·Det ska du tänka på när du tar in en extern vd

·Så funkade upplägget

·Tips på hur du ska tänka om du driver din verksamhet från ett annat land

Glöm inte prenumerera på podden i din podcaster!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Under utbildningen på KTH lade Oskar Andersson och hans medgrundare grunden till signeringsverktyget Cling som de sålde till Fortnox sex år senare. Under utvecklingsfasen tog de hjälp av kunder för att hitta rätt väg framåt men längst vägen hamnade många goda idéer i soptunnan. Vi pratar om fördelarna med att starta bolag under studietiden, hur en inkubator funkar och visionen bakom Cling. Vi får även en inblick i hur killarna valde köpare till bolaget, Oskars definition av ett framgångsrikt förvärv och vad Cling bidrar med till oss som vill konvertera våra offerter till en affär. Det här avsnittet gör jag i ett stolt samarbete med Fortnox.

Vi pratar om:

·Andelen kvinnor på tech-utbildningar

·Så funkar en inkubator

·Lärdomarna från försäljningen till Fortnox

·Därför ska du starta bolag under studietiden

·Magin med slumpen

·För och nackdelen med att bygga tillsammans med kunderna

·Definitionen av ett framgångsrikt förvärv

·Året efter integrationen med Fortnox

För mer information om Cling, besök hemsidan: https://cling.se/

För mer information om Fortnox, besök hemsidan: https://www.fortnox.se/

Du missar väl inte att prenumerera på podden i din podcaster, då får du alla avsnitt först! Prenumerera i din podcaster.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I veckans do´s and don´ts möter vi entreprenören Oskar Andersson som startade Cling som nykläckt student från KTH och sålde bolaget till Fortnox sex år senare. Cling hjälper företag att förenkla processen att skapa, skicka och e-signera digitala dokument som tex offerter och avtal. Eftersom jag älskar försäljning men avskyr admin så vill jag pumpa Oskar på allt han kan om hur jag ska skriva en vinnande offert. För är det något vi alla behöver just nu så är det att skriva många offerter och vinna fler affärer. Det här avsnittet är i ett stolt samarbete med Fortnox.

Hela samtalet hittar du i avsnitt 153.

För att läsa mer om Cling besök hemsidan här: https://cling.se/


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hennes entreprenörskap har förändrat marknaden för alkoholfria drycker! Socionomen och familjeterapeuten Moa Gürbüzer var 57 år när hon hittade sitt WHY. Sedan dess har hon fått utmärkelsen Årets nybyggare av kungen 2016, Ernst & Youngs prestigefyllda pris Årets kvinnliga stjärnskott 2018 och nominerats till SvD Affärsbragd två gånger. Vi ska prata om hur man kan få hjälp från oväntat håll, klyftorna mellan manliga och kvinnliga entreprenörer och varför det aldrig är för sent att byta bana.

Vi pratar om:

För fler avsnitt och mer inspiration, besök poddens hemsida på www.ihuvudetpaenentreprenor.se

Missa inte att prenumerera på podden i din podcaster - då får du alla avsnitt först!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Du kanske drömmer om att starta ett helt nytt bolag? Eller så kanske du drömmer om att starta ett andra bolag i en helt ny bransch? Det är aldrig för sent! Det vet Moa Gürbüzer som sadlade om från socionom till vin-entreprenör vid 57 års ålder. Idag, 10 år senare har hon tillsammans med sonen Mehmet byggt varumärket Oddbird. Moas entreprenörskap har förändrat det alkoholfria sortimentet i hela världen. Hon är någon jag kallar en dooer av rang! Hon ska lära oss allt om hur man blir en dooer!

Glöm inte att prenumerera på podden i din podcaster - då får du alla nya avsnitt först!

För mer information och fler avsnitt, besök poddens hemsida på www.ihuvudetpaenentreprenor.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Serieentreprenören Stefan Ytterborn är pappa till över en handfull framgångsrika och prisbelönta varumärken som han har startat, byggt och sålt av. Han har arbetat för att få ut svensk design internationellt och brinner för innovationer som gör världen bättre. Sedan 2016 är han helt dedikerad sitt varumärke Cake som utvecklar högpresterande elektriska motorcyklar. Vi pratar om resan med POC och Cake, hur man vänder skeptiker till följare, om det är viktigare att göra impact än att tjäna pengar och hur Stefan ser på jämförelsen med Elon Musk? Jag får även ett oväntat svar gällande vad Stefan önskar sig i 60-årspresent och varför han aldrig rekryterar folk från storbolag.

Vi pratar om:

Glöm inte att prenumerera på podden i din podcaster - då får du alla nya avsnitt först!

För mer information och fler avsnitt, besök poddens hemsida: www.ihuvudetpaenentreprenor.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Det finns en stor sannolikhet att du kan ha kommit i kontakt med en produkt som Stefan Ytterborn har tagit fram. Om du älskar att åka skidor så är sannolikheten väldigt hög. Stefan är nämligen pappa till hjälmvarumärket POC och nu även elmotorcykelvarumärket CAKE. Med en bakgrund inom reklam och design kan Stefan allt om hur man bygger ett framgångsrikt varumärke som appellerar på en specifik målgrupp. När han gästade podden så passade jag på att få Stefan Ytterborns Do´s and don´ts hur man definierar en målgrupp och bygger en stark fan-base.

Gå gärna in och ge avsnittet en recension i din podcaster.

För mer information och fler avsnitt, besök www.ihuvudetpaenentreprenor.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Många drömmer om att säga upp sig från ett kontorsjobb och jobba med något som fyller livet med mening. Det är något som den prisade grönsaksodlaren Magdalena Hermelin gjort. Hon sadlade om från projektledare på Cancerfonden till att bli jordbrukare och entreprenör. Idag driver hon Hermelins Grönsaker som producerar KRAV-märkta grönsaker och bedriver en gårdsbutik i Skänninge med fokus på säsong. Jag vill veta hur Magdalena gjorde och hur det är att vara jordbrukare i Sverige idag. Vi pratar om arbetsmoral, varför konsumenter vet så lite om var maten kommer från och varför Sveriges självförsörjning är livsviktig.

Vi pratar om:


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Den här veckan pratar jag potatisar, kravmärkning och självförsörjning med prisade grönsaksbonden Magdalena Hermelin som driver Hermelins Grönsaker på Fallsbergs gård i Östergötland. I veckans Do´s and don´ts vill jag prata om ett ämne som är känsligt och lite obekvämt för många; nämligen prissättning. Magdalena odlar KRAV-märkta grönsaker som kräver en högre prissättning än de konventionella. Men hur motiverar man ett högre pris och hur tar man högre betalt än konkurrenterna? Vad kan vi lära av en ekobondes entreprenörskap?

Vi får även veta vilken som är den mest prisvärda grönsaken att köpa.

Glöm inte prenumerera på podden i din podcaster!

Följ gärna podden på instagram @ihuvudetpaenentreprenör


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I det här avsnittet vill jag att du ska omdefiniera hur du spenderar din tid och hur du känner kring din ålder. Statistiken är väldigt tydlig. 2023 har Sverige dryga 500000 företagare. 40 procent av alla företagare är mellan 65-74 år. Snittålder för att starta ett bolag i Sverige är 42 år. Jag har bjudit in John Mellkvist som gjort ålder till sin nisch och är en stark röst i debatten. John arbetar för att minska ålderism och åldersdiskriminering, han har skrivit boken Välj din ålder, han är medgrundare till Erfarenhetsstiftelsen och fick nyligen utmärkelsen Årets Superkommunikatör av Tidningen Resumé. Vi pratar om åldersbubblor, hur vi ska njuta av varje ålder i livet och varför Sverige är världens kanske mest åldersfixerade land. Jag får även veta hur John reagerar på en podd statistik kring mina gästers ålder som kan förvåna och vilken Johns mentala ålder är.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Det här med kommunikation är verkligen inte helt enkelt. Vi lever i ett kommunikationssamhälle och flödet av information är kanske snabbare än någonsin. Vi som driver bolag och varumärken kan aldrig bortse ifrån att vår förmåga att kommunicera blir allt mer central.

Den här veckan möter jag PR-konsulten och superkommunikatören John Mellkvist som gjort ålderismen till sin kärnfråga. Han har fått en mängd utmärkelser för sitt arbete kring åldersdiskriminering och ålderism. I somras tog han emot kommunikationsbranschens pris Årets Superkommunikatör i kategorin Kommunikation för andra gången. Jag tänkte att vi ska få Johns Do´s and don´ts hur man blir en riktigt bra kommunikatör.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon brinner för att förbättra världen och har tagit tekniken till sin hjälp. Sofia Svanteson är serieentreprenör och grundare av designbyrån Ocean Observations och medgrundare av tjänsten Elsa Science. Tillsammans med tungviktare inom vetenskapen och investerarscenen satsar Elsa Science stort från start med målet att förbättra livet för miljontals reumatiker genom att gå in i USA först. Sofia berättar om ansvaret att hålla vad tjänsten lovar, hur hon utvecklat sitt kall att förbättra världen och om AI kommer få fler kvinnor att bli tech-entreprenörer. Vi får även veta vad som stressar Sofia idag och hur hon ser på Sveriges konkurrenskraft inom innovation internationellt.

Ibland är den där pressen nästan omänsklig. Du känner att det är frustration åt nästan alla håll du tittar. Investerarna är frustrerade, dina medarbetare är frustrerade, patienterna är frustrerade och till viss del är ju också vårdgivarna frustrerade. Det gäller att ha ventiler så att du inte spricker…

Missa inte att lyssna på Do´s and don´ts med Sofia Svanteson där hon berättar om när Japanska maffian stämde hennes bolag vid två tillfällen och hon ger sina bästa tips på hur du hanterar entreprenörskapet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hennes bolag blev stämd två gånger av Japanska maffian! Sofia Svanteson har byggt bolag och hjälpt andra företag med digitalisering större delen av sitt 50 åriga liv. Hon är serieentreprenör och grundare av designbyrån Ocean Observations och medgrundare av tjänsten Elsa Science. Hon har varit verksam som entreprenör på marknader som Japan, USA och Sverige. Här delar med sig av sina lärdomar hon har fått efter över 20 år som entreprenör på den internationella marknaden. I den här veckans Do´s and Don´ts får vi Sofias bästa tips för hur du lyckas som entreprenör.

Glöm inte ge podden en recension i din Podcaster!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Edit Künstlicher bjuder på ett avsnitt fullt av insikter och poddgästernas absolut bästa tips! Hon avhandlar det som kan ses som framgångsfaktorer i entreprenörskapet, saker som varit avgörande för att kunna springa snabbt, ta bra beslut eller ha förmågan att borsta av sig på vägen. Du kan kalla dem Business Hacks – smarta knep som gör att du kan prestera och må bättre!

I avsnittet pratar Christian Fricke om vikten av attityd, Karin O´Connor om hur vi ska hantera en VUCA-värld, Johan Andersson hjälper oss att sätta mål, Jonas Tellander om hur vi kan påverka nästa generation, Kristina Lindhe om balans i livet och hur man tar sig ur en svacka, Peter Settman ger oss bättre självförtroende, Ann Söderlund om hur du kan sälja vad som helst till vem som helst och Pontus Frithiof hjälper oss skapa struktur för att vinna tid.

Besök podden blogg här: https://ihuvudetpaenentreprenor.se/nyheter/

Glöm inte ge podden din recension i Podcaster!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I veckans do´s and don´ts svarar Edit på lyssnarfrågor som kommit in under sommaren. Frågorna är kopplade till konkreta tips och trix inom entreprenörslivet för ge dig så mycket inspiration så möjligt på den här kvarten! Edit svarar på frågan vad hon ångrar eller skulle gjort annorlunda under sina 15 år som entreprenör, hon ger oss sina fem bästa säljknep och berättar hur hon motverkar negativa tankar och självtvivel.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon tog emot Founders Alliances pris som ”Årets unga entreprenör 2020”, samma år råkade Mockbergs medgrundare Elvira Eriksson ut för en ridolycka som nästan kostade henne livet. Efter både branta toppar och djupa dalar har Elvira kommit ut på andra sidan med nya insikter och prioriteringar. Vi pratar om hur hon ställer sig upp efter att vara nere för räkning, sorgen att förlora sitt största intresse och lärdomarna av att nå framgång tidigt i entreprenörskapet. Elvira berättar om moroten till att lyckas, floppande kollektioner och vikten av likviditet i bolaget.

"Vi la inte en krona i marknadsföring och vi sålde för 10 miljoner första året."

"Jag förstod tidigt att du kommer att behöva jobba hårt för att skapa dig ett bra liv"

"Jag gick i mina brorsors kläder och hade aldrig någonting nytt"

"Det är perfekt att starta bolag när man pluggar, om det går åt helvete – ja men fortsätt plugga och gå på CSN"


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Allt fler företag förlitar sig på att marknadsföra sina produkter och tjänster via just sociala medier. Mockberg är ett av dessa bolag.

Grundaren Elvira Eriksson har byggt större delen av Mockbergs försäljning till direktkund och är riktigt duktiga på försäljning via sociala kanaler. Elvira ska ge oss sina Do´s and Don´ts hur man lyckas bygga en fanbase i sociala kanaler.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han var 14 år när han värvades till det militära i Turkiet och hade karriären utstakad framför sig. Men några månader innan officersutbildningen är klar hoppar Deniz Yildirim av och flyttar till Sverige. Magkänslan sa att han valt fel riktning. Han fick upp ögonen för internet och la om hela livet för att utforska möjligheterna. Sedan dess har Deniz byggt flera framgångsrika verksamheter, gjort exit och börjat om igen.

Vi pratar om hur hans mamma pantade sitt hem för att få ut sonen från det militära i Turkiet och kulturkrocken mellan officerslivet i Turkiet och studentlivet i Lund.

Vi får reda på varför Deniz lämnade VD-posten i bolaget han byggt och sedan valde att komma tillbaka och leda igen. Jag är även nyfiken på varför Deniz valt flytta från Sverige och hur entreprenörslivet ser ut i Dubai.

Vi får reda på varför man inte ska bli entreprenör om man vill ha balans i livet.

🔸Priset för yttrandefrihet

🔸Sanningen om entreprenörslivet

🔸Därför är Sverige fantastiskt

🔸Entreprenörslivet i Dubai

🔸Modet att ändra riktning

Glöm inte recensera avsnittet i din podcaster och läs mer om poddavsnitten på poddens hemsida.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Många entreprenörers dröm är att plocka in en extern vd för istället kunna ägna sig åt det de brinner för i bolaget. Att ta in en extern operativt ansvarig vd kan vara både räddningen och slutet för ett bolag. Jag har hört mardrömshistorier från entreprenörer som velat släppa den operativa kontrollen och som nästan mist sina bolag på kuppen. Jag har även hört solskenshistorier där en ny person med nya ögon tagit bolaget till nya höjder. Så hur ska man tänka när man som entreprenör lämnar vd-stolen?

Den här veckan gästar Deniz Yildirim podden. Han har byggt konsultbolag hela sitt vuxna liv, gjort exit och börjat på ny kula igen. 2016 lämnade Deniz vd-posten i bolaget tretton37 och 2023 är han tillbaka som operativ vd igen. Hur ska man tänka när man tar in en extern vd och vilka fallgropar bör man undvika?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Kvantfysikern Elina Berglund Scherwitl har inte hunnit fylla 40 men är redan en entreprenörslegend genom appen Natural Cycles. Hon har gett den traditionella bilden av forskare och tech-entreprenören ett nytt ansikte. Elina driver aktivt utvecklingen kring kvinnohälsa och har genom åren plockat in kring en halv miljard i externt kapital. I år gick Samsung in som delägare i appen som har över 3 miljoner registrerade användare globalt.

Elina berättar om kopplingen till Nobelpriset, flytten till New York och utmaningarna med att bryta ny mark. Vi får även veta hur bolaget stärkt Elinas och maken Raouls förhållande och om hon som fysiker tror på livet efter döden.

"Jag spelade lite dumma blondin-rollen ibland, för att vara cool"

"Higgs-upptäckten, det är fortfarande det starkaste moment som jag har varit med om."

"Jag tror magkänslan är sammansättningen av alla ens erfarenheter och alla ens tankar."


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Den här veckan gästar en entreprenörslegend podden. Natural Cycles medgrundare Elina Berglund Scherwitzl är hemma i Sverige över sommaren och sitter i min studio. Natural Cycles är världens första digitala preventivmedel med över 3 miljoner användare och kring 100 anställda. Hos Natural Cycles gäller "remote first", det innebär att alla möten görs digitalt och att de anställda kan sitta var som helst om de önskar. 2018 så godkände det amerikanska läkemedelsverket FDA Natural Cycles vilket innebar att Elina flyttade med familjen till New York. Men hur bygger man en bra företagskultur i en start up där alla sitter på distans?

Jag har bett Elina ge oss sina Do´s and don´ts hur man bygger en bra företagskultur i en "remote-värld".


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hosni Teque Omeirat landade i Sverige från Beirut via Tyskland med sina föräldrar och fem syskon 1989. Med en barndom kantad av mobbing och rasism sökte han sig ifrån småstaden, till studierna och aktiemarknaden. Idag 20 år senare är Hosni storägare i Eniro genom sitt ägande i SpectrumOne. Han är även Eniros femte vd:n på fyra år. Hosni har bestämt sig för att vända skeppet Eniro som varit nära att sjukna flera gånger sedan starten i slutet på 80-talet. Jag vill veta hur Hosni överlevt sin barndom, varför han tagit sig an sorgebarnet Eniro som gjort sitt första tillväxtår på 13 år och vilka insatser som krävs för att vända skutan. Vi pratar även om integration och det Sverige vi lever i idag jämfört med det Sverige som Hosnis föräldrar valde bosätta sig i på 80-talet.

"Jag har blivit oroligt rik på min egen barndom, rik på erfarenheter, rik på lärdomar, rik på relationer som jag har behövt skaffa"

"Jag tror att entreprenörer är lyckligare än andra människor"

"Jag är inte så angelägen vinnare men jag ska banne mig inte förlora"

"Sverige är ett land som har gett mig och min familj alla chanser i världen"


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hosni Teque Omeirat blev storägare i förlusttyngda Eniro, 2022 och sitter idag även på vd-posten med ambitionen att vända bolaget. Bolaget är inne i en stor förändringsresa vilket kan vara utmanande för både organisation, kunder och medarbetare. Hosni ger oss sina Do´s and Don´ts när det kommer till att få med sig en organisation på en förändringsresa.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon tillhör fjärde generationen i bryggarfamiljen Spendrup med Ulf Spendrup som pappa. Hedda Spendrup har jobbat i familjeföretaget större delen av sin karriär och grundade dotterbolaget Omaka under brinnande pandemi. Omaka är ett lokalt ölbryggeri och restaurangkoncept i centrala Stockholm. Med ett brinnande intresse för öl är Hedda en av två bryggmästare i familjen. Vi pratar om ålderismen i Sverige, rastlösheten och arvet efter Heddas farfars far. Jag vill veta hur man hanterar ett 100 årigt arv, hur hon tar för sig i styrelserummet och hur Hedda hanterar skuldkänslorna som nybliven entreprenör och mamma.

"Min farfars far sa alltid att stillestånd är lika med tillbakagång och det skulle jag säga representerar mig också"

"Att vi ens pratar om ålder tycker jag är så tröttsamt, istället för att prata om erfarenhet"


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Den här veckan gästar Hedda Spendrup podden. Hon är fjärde generationen i bryggarfamiljen Spendrup och sitter i styrelsen tillsammans med flera seniora familjemedlemmar. Hon har skapat restaurang- och bryggkonceptet Omaka som lanserades 2020 i centrala Stockholm och är en av två bryggmästare i familjen idag. Hedda är född 1994 och verkar i en traditionellt manlig bransch. Jag tänkte att vi ska få hennes Do´s and don´ts hur hon tar en given plats bland männen i bryggeribranschen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Svenskar konsumerar mest hygienprodukter och kosmetika per capita inom hela EU. Naturliga hudvårdsprodukter utgör cirka 5–7 procent av den totala marknaden för kategorin. Ett av Sveriges största ekologiska hudvårdsmärket Care of Gerd startades 2008 av syskonen Johan och Anna-Lena Wiklund. Johan Wiklund gästar min studio och vi pratar om utmaningarna att driva bolag i nordligaste delen av Sverige, hur utvecklingen och framtiden för naturlig hudvård ser ut och de internationella framgångarna. Vi får även en ocensurerad inblick i hur det var att starta innan den "gröna vågen" drog in och hur tuffa de första åren var ekonomiskt.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Johan Wiklund startade det ekologiska hudvårdsmärket Care of Gerd med sin syster Anna-Lena 2008. Då var e-handel inte på tapeten och få konsumenter klickade hem skönhet på nätet. 2023 visar statistiken att nästan 90 % av befolkningen över 18 år e-handlar. Av de som e-handlar klickar över 60% hem varor inom kategorin kropps- och skönhetsprodukter. I färska undersökningar sticker naturlig hudvård ut som en stark trend kring det som landar i kundkorgen. I det här avsnittet delar Johan Wiklund med sig av sina bästa tips under bygget av Care of Gerds e-handel.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Var tionde anställd uppger att de mobbats på sin arbetsplats. Fyra av tio chefer ser tecken på missbruk bland sina medarbetare. Det här är två av flera anledningar som kan leda till svåra konflikter på en arbetsplats. Konflikter som är kostsamma för verksamheten och medför stort personligt lidande.

Jag har bjudit in Medlingcentrums medgrundare och medlarexperten Laila Araya för att prata om hur vi kan förebygga konflikter, varför en konflikt kan vara nyckeln till utveckling och arbetsgivarens ansvar när det uppstår konflikter på jobbet. Vi får även veta hur Medlingcentrum utvecklat sina tjänster när de förlorade alla kunder på ett bräde.

"Det skulle vara förödande om vi hade verksamheter där människor var liktänkande, låt det få flöda olikhet"

"Jag ser inte konflikter som något problem, utan ur konflikter kan det ju komma fantastiska saker. Jag har sett så många exempel på där konflikter faktiskt har utvecklat både individer, relationer och organisationer."

Följ podden i din podcaster för ett nytt avsnitt varje söndag


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Att lansera en helt ny tjänst kan kräva att man utbildar sina kunder samtidigt som man säljer in sina tjänster. Det är en utmaning i sig. Medlingcentrums medgrundare Laila Araya sitter i min studio och hon vet hur det är att lära upp kunder och marknad längst vägen. Hon ska få ge oss sina Do´s and dont´s hur man kan tänka när man är först ut och måste övertyga sina kunder om en ny tjänsts förträfflighet.

Do´s and don´ts släpps varje torsdag.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden fyller 3år! I det här jubileumsavsnittet funderade jag på vem jag ville bjuda in. Jag funderade inte så länge. Nu är han äntligen tillbaka i podden! Krögaren Pontus Frithiof var en av poddens första gäster i avsnitt 7 när det begav sig 2020. Då var vi mitt i pandemin och ingen visste när och hur det skulle sluta. Under pandemin höll Pontus huvudet kallt och fortsatte satsa fullt ut. Han såg möjligheter där andra såg kris. Vi ska prata om hur hans krögarimperium vuxit sedan sist och vilka läxor han har med sig från pandemin. Jag vill såklart även veta hur han lyckades hålla huvudet kallt och vad som krävs av en ledare i kristider. Pontus berättar om sin filosofi kring företagskultur och varför man inte kan vara polare med sina anställda.

"Att man inte hade en susning om hur länge det ska pågå, hur allvarligt blir det, kommer företaget finnas kvar, kan jag bo kvar i mitt hus? Alla de frågorna var ju faktiskt på tapeten."

"Det finns jättemånga människor som tycker att det är fantastiskt att gå till samma jobb varje dag och göra samma sak varje dag i 20 år. Det är absolut inget fel på dem men dem passar tyvärr inte in i vårt företag"


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Den här veckan firar podden 3 år och jag har bett en av poddens första gäster att komma tillbaka. I avsnitt 7 gästade krögaren och superentreprenören Pontus Frithiof podden. I det samtalet fick jag en stark känsla av att hans projektledar-skills och planeringsförmåga överträffar mig och många andra. Han har ett speciellt förhållande till sin kalender och vi ska få en inblick i hur Pontus gör för att effektivisera och maximera sin tid.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I mitten av 2010-talet var hon mediernas älskling, Cissi Wallin var nya stjärnskottet med vass penna och en stark feministisk röst. I slutet av 2010-talet, i samband med Metoo släcktes lamporna och Cissi Wallin blev cancellerad av sina uppdragsgivare. Nu är Cissi Wallin tillbaka med sin starka röst, men den här gången i form av egenproducerad musik. Vi får veta hur Cissi tagit sig tillbaka, om offentlighetens prislapp och ifall hennes erfarenheter blivit något som hon drar kraft ifrån i sin nya musikkarriär.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Många framgångsrika entreprenörer är duktiga på att hitta nya vägar och återuppfinna sig själva. Richard Branson, Gunilla von Platen och Petter Stordalen är några exempel. I veckans Do´s and don´ts möter jag journalisten och författaren Cissi Wallin som återuppfunnit sig själv genom musiken. Med artistnamnet Cissi och tre nya låtar får vi lära känna en helt ny sida av Cissi Wallin.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mellby Gård är ett av Sveriges största investeringsbolag och grundades 1986 av Rune Andersson. Idag drivs bolaget vidare av sonen Johan Andersson som tog över som vd 2013. Med ett ägande i bolag som Academedia, Kapp Ahl, Oscar Jacobsson, Älvbyhus, Roxtec och Klarahill är Johan aktiv i över 15 branscher och kring 40 styrelser. Johan och jag pratar om varför han inte jublar när de säljer ett bolag, lärdomarna han fått av pappa Rune och tiden på EQT. Jag vill veta hur han håller sig a jour i 15 olika branscher samtidigt, filosofin kring att slå föregående år och varför Johan är hardcore euro-motståndare.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Den här veckan har jag ett av Sveriges största investerarbolags ägare och vd i podden. Johan Andersson var 34 år när han tog över Mellby Gård efter sin pappa Rune Andersson. Men Johan är inte den enda entreprenören i familjen. Johans fru Stina Andersson är medgrundare till skoföretaget Stinaa J. Hur ser samtalet ut vid middagsbordet? Hur stöttar man sin partner när man själv är överhopad med jobb. Vi får Johans Do´s and Don´ts hur man maximerar engagemanget när båda driver bolag på sitt håll?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Ida Backlund var 21 år när hon grundade Rapunzel 2007 och valde att sälja majoriteten av bolaget 2015 för att leva ett lite lugnare liv. Men hon har inte legat på latsidan sedan dess. Idag, 7 år senare är hon delägare i fastighetskonceptet Japundi Home, livsstilsvarumärket Chimi Home och hon är skogsägare. Vi pratar om hur det påverkat henne att nå framgång så tidigt i livet, om hon har prestigeångest att göra en till slam-dunk och hur fastighetsmarknaden fungerar i Marbella.Vi får även inblick i vad Ida prioriterar mest av allt för att kunna prestera och vad som ligger på hennes "bucketlist", eller har hon redan gjort allt?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I veckans Do´s and Don´ts möter jag prisade entreprenören Ida Backlund som startade löshårsföretaget Rapunzel 2007 som 21 åring, fick sin dotter när hon var 25 år och sålde majoriteten av bolaget 2015. Efter försäljningen har Ida saktat ner på tempot lite och idag bygger hon via bolaget Japundi fastigheter i Marbella och investerar i handplockade lustprojekt. I det här avsnittet får vi reda på hur Ida jonglerade småbarnsåren med en start-up och vilka kriterier som bör vara uppfyllda för att göra allt samtidigt.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Veckans gäst har gjort bland det mest imponerande jag sett sedan jag började podda med entreprenörer. Tillsammans med sin partner Carl Ljungh har Jonas Groth sedan lanseringen 2016 skapat, producerat och sålt över 1 miljon kolsyremaskiner. Fyra år senare 2020 omsatte Aarke över 200 miljoner med 47 miljoner på sista raden. Året därpå gick riskkapitalbolaget Altor in som majoritetsägare och kolsyremaskinerna fortsätter ta över världen. Jonas Groth och jag pratar om vägvalet att jobba för andra varumärken och istället bygga ett eget varumärke. Hur det är att jobba med sin bästis och vad som gjort att de kunnat skala bolaget så snabbt. Vi får en inblick i Aarkes design skapar förutsättningar för att fler gör klimatsmarta val. Jonas avslöjar även vilken manick som blir designduons nästa succé!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I veckans Do´s and Don´ts möter jag Jonas Groth som tillsammans med sin vän och affärspartner ritat, producerat och byggt varumärket Aarke. Designduons kolsyremaskiner har tagit över världen sedan lanseringen 2016. Deras makalösa resa började med en riktigt tight affärsplan. Jonas berättar om hur de gick tillväga.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon är drottningen av musikaler med huvudroller i uppsättningar som The Phantom of the Opera, Broarna i Madison County och Evita. Efter Viktora Toccas internationella framgångar på scenen startade hon sitt egna produktionsbolag 2016 och succén blev ett faktum.

Vi pratar om att våga ta risk, varför kvinnor blir dömda hårdare än män och hur man kan skapa sina egna möjligheter.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han är frispråkig, fåfäng och framgångsrik! Sedan 2009 har Christian Fricke varit med och byggt upp Bokadirekt, Sveriges största app och marknadsplats för bokning av skönhet och hälsa. Tio år senare köpte Hitta.se upp bolaget för 300 miljoner och 2021 fick bolaget åter igen en ny ägarstruktur.

Vi pratar om att det lönar sig mer att gneta på än att ha talang och om Christians förälskelse i Bokadirekt. Jag vill veta varför Christian inte skiljer på jobb och fritid, hur han lyckats sitta kvar som vd trots förändrade ägarförhållanden och hans besatthet av att lösa problem.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon har byggt sitt entreprenörskap genom att inspirera andra till ett hälsosamt liv. Efter 12 år som PT-Fia har Sofia tagit steget och bytt varumärke. Sofia Ståhl är hälsocoach, programledare, författare och föreläsare. Förra året slog Sofia och TV-kocken Tareq Taylor ihop både sin business och sina liv i ett nytt kapitel för båda.

Jag har bjudit in Sofia för att prata om hur det är att byta varumärke efter så många år, vi pratar om hur entreprenörer har ett inbyggt skydd mot utbrändhet och varför det är en bra idé att mixa kärlek och entreprenörskap.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Lika lätt har det varit att ta in kapital de senaste fem åren av högkonjunktur, lika utmanande är det idag att få investerare att ta risk. I det här avsnittet har jag samlat guldkornen från mina samtal med investerare och entreprenörer om hur de tänker kring kapitalanskaffning och investeringar.

Jag bjuder även in kapitalanskaffnings-experten Joakim Künstlicher som hjälper företag med att ta in just kapital till vardags. Joakim ger oss sina Do´s and don´ts för hur man ska tänka i tider av ovisshet när man vill ta in kapital.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han kom till Sverige från Iran som 8-åring och ville inget hellre än att passa in. Arash Gilan är medgrundare till marknadsföringsbyrån Viva Media Group med över 100 anställda i Norden. Sedan 2018 driver Arash populära VD-podden och har släppt tre böcker om digitalisering, AI och e-handel. Vi pratar om superkraften att sticka ut, anledningen till att Arash dolde sin kroniska muskelsjukdom och varför vi ska ta fler konflikter i Sverige.

Arash berättar även om varför AI kommer bli lika självklart i framtiden som elektriciteten är idag.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon är Sveriges mest framgångsrika kvinnliga skidåkare genom tiderna. I mars 2022 la Charlotte Kalla skidorna på hyllan efter 16 år som elitskidåkare.

Det många inte vet är att Charlotte driver ett blomstrande bolag och är en fena på att omge sig med fenomenala rådgivare. Just nu är hon aktuell som tävlande i Let´s Dance med Tobias Karlsson som danspartner. Jag har bjudit in Charlotte för att prata om likheterna mellan elitidrotten och entreprenörskapet, hur man skapar ett team av bra rådgivare och varför Charlotte dissar pengar från spelbolagen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han har vunnit Melodifestivalen, drivit YouTube-kanal, poddar med Tobias Karlsson och konceptualiserat körsången i Sverige. Gabriel Forss är en slipad entreprenör som står bakom körkonceptet Happy Voices med över 1800 körsångare i Sverige som abonnerar på körsång varje vecka. Han har utvecklat affären och driver även resebyrån Joyride Travel som tar med körentusiaster på resor över hela jorden.

Vi pratar om att kunna leva på sin passion, hur man skalar upp ett koncept och skapar en trogen kundgrupp.

Vi får även Gabriels Do´s and Don´ts när du har drömmen att jobba från ett varmare land och fortsätta driva ditt bolag.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon porträtterar urtypen av en entreprenör. Sara Wimmercranz är medgrundare till Footway och riskkapitalbolaget BackingMinds. Som investerare är Sara sedan 2021 även en av drakarna i SVTs Draknästet. Med ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor kan Sara idag även addera greenfluencer till sitt CV.

Vi pratar om förmågan att skapa energi, hur hon löser sina tuffaste utmaningar och varför hon sticker ut hakan och utmanar storbankerna. Vi får även veta hur uppväxten i Älmhult format henne och hur det kommer sig att Sveriges mest välbärgade entreprenörer finns i Saras telefonbok.

Sara är en förespråkare för delat ägande och att bygga bolag tillsammans med andra och vi får Saras Do´s and Don´ts när det kommer till att hitta rätt affärspartner.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han vill bygga ditt favoritapotek! Med bakgrund inom finans och tech valde Björn Thorngren att utmana en av våra mest traditionella branscher och grundade nätapoteket Med´s 2017.

Med snabba leveranser och branschens vassaste utbud är Med´s en nagel i ögat på sina konkurrenter.

Vi pratar om beslutet att nobba chatbottar, utmaningarna kring lönsamhet, hur resan till börsen blåstes av och varför e-handel är ett storstadsfenomen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Anna Omstedt var med startade Tasteline när It-bubblan sprack och världen gungade efter elfte september 2001. Bolaget blev en framgångssaga som förändrade våra digitala vanor och köptes av Schibsted 2007. Lagom till nästa lågkonjunktur var det dags för nästa bolagsbygge och MedUniverse föddes när finansmarknaden globalt kraschade 2008.

Anna är en rutinerad entreprenör som byggt bolag från grunden, bytt affärsmodell på vägen, gjort exit, drivit på digitaliseringen och idag sitter hon i styrelser som Hemfrid och Praktikertjänst. Vi pratar om att starta och bygga bolag i lågkonjunktur, hur man reser sig efter smällar och hur nära det var att hon gav upp.

Anna ger även sina Do´s and Don´ts i styrelsearbete.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Om Spotify har ritat om kartan för musiken så har Storytel gjort detsamma för litteraturen. Jonas Tellander är medgrundare till Storytel och gjorde sin pitch i Draknästet 2009 när kassan var helt tom - resten är saga. Idag har bolaget över 2 miljoner abonnenter på 25 marknader och omsätter över 3 miljarder.

Jonas har lämnat vd-posten men är kvar som storägare. Idag lägger han stor del av sin tid på att hitta lösningen på klimatomställningen genom sina egna investeringar. Jag vill veta hur Jonas funkar i motvind, om han är miljardär och hur hans liv förändrats sedan han lämnat det operativa ansvaret.

Vi pratar om ödmjukheten inför andras råd, hur vi motiverar våra barn och varför Jonas ser ljust på framtiden.

Jonas delar även med sig av sina Do´s and Don´ts när du ska pitcha på en drake.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I 25 år har Kristina Lindhe byggt och utvecklat varumärket Lexington till ett globalt livsstilsvarumärke. Idag finns Lexington på över 20 marknader och omsatte 2021 norr om 320 miljoner kronor. Kristina är en av Sveriges mest färgstarka kvinnliga entreprenörer och har nu sålt sitt livs verk!

Vi pratar om beslutet att sälja hela bolaget, varför hon blev arg när folk sa grattis och hur det känns att stänga dörren bakom sig. Jag vill veta hur Kristina ser på rollen som arbetsgivare och om hon tror att den fysiska handeln har en framtid.

Kristina delar även med sig av sina Do´s and Don´ts när det kommer till affärsmannaskap.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Man kan bygga miljardbolag i vilken bransch som helst. Anders Jensen är beviset på att nischen bilglas kan vara riktigt lönsam.

Som 25-åring startade han sitt första bolag som han sålde till Ryds bilglas dryga 8 år senare. Idag är Anders Jensen vd och delägare i koncernen Cary Group som har en miljardomsättning med tresiffriga miljonvinster.

Vi pratar om vilka strategier Anders jobbar efter för att kunna leverera på högsta nivå, varför bilglas är en framtidsbransch och hur han tar sig tiden att njuta av livet. Anders ger oss även sina Do´s and Don´ts kring hur man håller flamman vid liv i sitt förhållande.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Som ung ensamstående mamma skaffade sig Therese Nyrén en högskoleutbildning och tog en plats bland killarna i finansbranschen.

Efter 20 år som anställd vecklade hon ut sina vingar och startade eget, mitt i livet. 2021 grundade hon som första kvinna, Lucy Global Fund som är Sveriges enda globala livsstilsfond med innehav i noterade lyxvarumärken som Ferrari, Prada och Hermes.

Vi ska prata om att vara verksam i en mansdominerad bransch, varför kvinnor ska våga ta risk och vad som krävs för att starta bolag mitt i livet.

Vi pratar även lyxvarumärkens framtid i en miljömedveten värld och Therese ger sina bästa tips på hur du som entreprenör få ditt kapital att växa.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han har dille på framtiden. Christian von Essen har gett ut en handfull böcker om framtiden och han driver podden Heja Framtiden! som släppt imponerande 400 avsnitt sedan 2018. Christian bygger ett helt företagskoncept kring ”Heja Framtiden!” och vi ska överraskande nog gräva djupare i hans fascination kring just framtiden.

Jag vill veta hur vi kan forma vår framtid genom vår samtid och om han blivit tryggare eller ängsligare efter alla samtal i podden. Vi får veta vilka företagsidéer Christian tror kommer behövas om 100 år och varför han ser sig själv som en usel entreprenör.

Dessutom berättar Christian hur man skapar en framgångsrik podd.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon startade e-handeln My Perfect Day ifrån sitt sovrum 2013 och var en av mina första poddgäster när det begav sig 2020. Redan då var Pauline Grindvall prisbelönt entreprenör med ett framgångsrikt e-handelskoncept och ett 100 procentigt ägande i bolaget.

Sedan dess har Pauline sålt My Perfect Day till Aller media, genomfört transformationen från liten till stor och tagit in en extern vd. Idag jobbar hon med det hon är bäst på och jag har bjudit tillbaka Pauline för att prata om valet av köpare, processen att slås ihop med en gigant och hur livet efter exit ser ut.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han lämnade livet som strulputte och blev målare, vilket ledde in honom på entreprenörslivet. Idag är Daniel medgrundare av hantverksföretaget Dryft med tunga investerare som Offertas grundare Jens Nilsson och AB Volvos tidigare styrelseordförande Finn Johansson.

Med ambitionen att förändra hanterkarbranschen har Daniel Lindgren och hans medgrundare byggt ett snabbväxande byggbolag med miljardomsättning som mål om fem år. Daniel berättar om hur han vände sitt liv, jag luftar mina fördomar kring hantverkare och får veta hur han får ihop livet med sex barn och en start-up.

Daniel ger oss även sina Do´s and Don´ts för hur man skalar upp snabbt.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vi har kunnat läsa spaltkilometrar om Börshajens framgångar i media sedan starten 2016. Andra Farhad har fått fler utmärkelser än de flesta entreprenörer jag känner, innan hon ens fyllt 30! Hon byggde ett välkänt varumärke och ett bolag med anställda.

När allt var som bäst hamnade Andra i rullstol och fick skala ner sitt bolag. Vi får veta hur hon gjort sin klassresa, om hur framgångarna påverkat henne och hur hon reste sig igen efter olyckan.

Vi får även Andras do´s and don´ts hur man bygger ett personligt varumärke.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Välkommen till Do´s and Don´ts! Eftersom jag är barnsligt fascinerad av vad som rör sig i huvudet på entreprenörer ber jag veckans gäst dela med sig av sina Do´s and Don´ts i ett område som han eller hon har fördjupad kunskap inom. Det kan vara ett otippat område…

Jag gräver helt enkelt djupare för att vi ska få fler lärdomar och smarta tips och trix att applicera på vårt eget entreprenörskap. Det här nya segmentet kallar jag kort och gott: Do´s and dont´s och det släpps i ett nytt avsnitt varje torsdag. Jag hoppas att det ska ge dig lite inspiration och nya idéer. Nu kör vi!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I veckans avsnitt möter jag superentreprenören Kalle Nilvér som satsar helhjärtat på att stoppa klimatförändringarna. Han är medgrundare till både jämförelsesajten Booli och Sensebit som sysslar med trafikdata. 2016 gjorde Kalle exit när Booli såldes till SBAB och 2018 lämnade han flashiga entreprenörslivet för att rädda klimatet och startade GoClimate. Vi ska prata om Hållbarhetskollen som är ett samarbetet med Fortnox, att hoppa av ekorrhjulet och de vinster bolag gör när de jobbar för klimatet. Det här avsnittet är sponsrat av Fortnox.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Detta är seriens sista dilemma.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad innebär en Vucah-värld? Hur tar man sig an svåra tider och vilka insatser ska högst upp på agendan för oss 2023? Entreprenörsgurun Karin O´Connor inleder det nya poddåret 2023! Hon har ett av de mest imponerande och avundsvärda CV:n jag har sett och jag knockades av boken The Moneyfest som hon skrev 2020 tillsammans med Per Holknekt. Till vardags räddar Karin bolag i kris, bygger starka varumärken och rekryterar entreprenörer till SVT´s Draknästet. Tillsammans ska vi blicka tillbaka och prata om hur entreprenörer upplevt 2022, vilka möjligheter som kan öppna sig 2023 och Karin ger sina bästa tips till dig som kämpar i uppförsbacke just nu.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han är fullkomligt orädd, vilket är en framgångsfaktor i entreprenörskapet! Programledaren, producenten, skådespelaren och serie-entreprenören Peter Settman sitter i studion. Han har startat, byggt, investerat i och sålt 20-talet bolag sedan han fyllde 18 år. I näringslivet kanske han är mest känd för affären med produktionsbolaget Baluba som gjorde honom ekonomiskt oberoende. Idag verkar entreprenören Peter inom allt från upplevelseindustrin till äldrevård och byggbranschen. Peter berättar om varför bankkontot inte reflekterar hans självbild, hur han jonglerar alla projekt samtidigt och hur American Song Contest ska ta över världen. Vi får veta vilka råd han ger sina söner i yrkeslivet, hur Peter förhåller sig till arbete och varför det kräver gott självförtroende att göra affärer i USA.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon är verkligen en entreprenörssjäl! Emilia de Poret har fler järn i elden än de flesta entreprenörer jag möter. När hon inte tipsar om trender på Nyhetsmorgon och poddar med Ebba Kleberg von Sydow i Säker Stil så investerar hon i bolag, sitter i styrelser och bygger bolag. Vi får en inblick i Emilias resa från Gävle till Östermalm, varför hon inte ville berätta vem hennes pappa är och hur musikbranschen lärt henne att hantera ”svåra människor”. Emilia berättar om hur kroppen kollapsade när utbrändheten var ett faktum, hur hon tog sig tillbaka och varför hon aldrig säger ja på stående fot.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han är en av Sveriges största e-handlare och en riktig doldis i näringslivet. ”När konkurrenterna slåss om Stureplan, så tar vi resten av Sverige”, så beskriver Stefan Engelson sin affärsplan. Han köpte familjeföretaget som 30 åring och idag omsätter Engelsons över 600 miljoner men Stefan ser fortfarande jobbet som en hobby. Vi pratar om hemligheten bakom att lyckas med e-handel, att hålla motivationen uppe efter snart 25 år i bolaget och varför han går till kunderna när nya produkter utvecklas. Stefan ger sina bästa tips när det kommer till ett lyckat generationsskifte och hur han jonglerat entreprenörskapet med rollen som pappa.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jag tar en risk här!

I det här avsnittet svarar jag på lyssnarfrågor som ni ställt under hösten.

Jag berättar om när jag blev grundlurad av en underkonsult och vilka av mina bolag som påverkat mig mest på ett personligt plan.

Ni får min lista på fem saker som förenar framgångsrika entreprenörer och varför jag inte vet hur mycket jag jobbar.

Räkna med brutalt ärliga svar på varför jag inte vill vara chef, hur jag ser på motgångar och var jag ser

mig själv om tre år.

Dessutom får ni träffa min dotter Lea som öppenhjärtigt berättar om hur det är att vara barn till en mamma som bygger bolag.

Jag får veta hur mitt entreprenörskap påverkat hennes barndom och Lea ger sina bästa råd till dig som jonglerar både föräldraskap och entreprenörskap – ur barnets perspektiv.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han är känd för att vända konkursfärdiga bolag till framgångssagor. Torsten Jansson har mer än 40 år av entreprenörskap bakom sig, är grundare och koncernchef för börsnoterade New Wave Group med över 70 bolag i 18 länder och över 2500 anställda. Koncernens uppköp av konkursfärdiga Craft 1996 blev en dundersuccé men när han köpte förlusttyngda Orrefors Kosta Boda 2005 var det många som höjde på ögonbrynen. Vi pratar om hur han ser på att ta stora risker och hur tuffa tider är en bra affärsmöjlighet. Han berättar om vänskapen med Ayad Al-Saffar, om varför han tror att Axel Johnson valde sälja Åhlens och vilka perioder i entreprenörslivet som varit tuffast.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I det här avsnittet möter jag restaurang-Sveriges kanske coolaste och mäktigaste entreprenör! Matilda Jackson har som 29 åring tagit över rodret i familjens restaurangkoncern, Svenska Brasserier och har satt sikte på börsen. Koncernen är värderad till över 700 miljoner kronor och innefattar åtta av Sveriges mest framgångsrika krogar. Vi pratar om hennes mjuka ledarstil, att bli underskattad, om det är utmattande att vara så duktig och hur Matilda tänker kring majoritetsägande. Matilda får ställa en fråga till Christina Stenbeck, jag får veta vad Matilda försakar tack vare sitt vägval och hur hennes vänner reagerade när hon klev in som ägare i en av Sveriges största krogimperium.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han har arbetat med världens främsta idrottare och har fothälsa som hemmaplan. Serieentreprenören Peter Hedström är ortopedtekniker, medgrundare till skomärket Stinaa J och grundare av Gå & Löpkliniken med sex kliniker från Umeå i norr till Stockholm i söder. Peter har även haft en hand med i framgångarna gällande UGGs och Crocs i Sverige. Vi ska prata om hur Peter förenar ett brinnande intresse för hälsa och mode i sitt entreprenörskap och varför världsstjärnornas agenter ringer honom när de behöver utvärdera en skada. Peter berättar också om hur det är att leverera på topp som diabetiker och om när hans hjärta stannade på Oslos flygplats för några år sedan.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Ann Söderlund är en mångsysslare av rang. Hon skriver, föreläser, poddar, är journalist, programledare och medgrundare till smyckesmärket Hopsie Daisy. Ann beskriver sig själv främst som hårt arbetande fembarnsmamma som kan sälja en falukorv till en oljemiljonär. Ann berättar om hur hon får minst tio idéer per dag och att hon har en unik förmåga att skapa, paketera och sälja in sina idéer till vem som helst. Vi pratar om vikten av att ta hjälp av sina medsystrar i business, om att hantera ständig ovisshet och hur det blev när hon sa upp sig som projektledare i ett hem med fem stökiga killar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Johan Petré är känd som festfixaren som skapar event i världsklass. På Johans event minglar kungligheter tillsammans med Tom Cruise, Carola, operastjärnor och sportprofiler. Eventbranschen gick på sparlåga under pandemin och Petré event fick sig en rejäl törn när kultur-Sverige stängde igen. Trots motgångar var det helt självklart att kraftsamla när kriget i Ukraina bröt ut. Johan är medgrundare till organisationen Operation Aid som bussar ner förnödenheter och ger praktisk hjälp till ukrainare på flykt. Vi pratar om att ligga nere för räkning och att resa sig igen för att kunna hjälpa andra. Jag vill veta hur det är att komma tillbaka och anordna event efter att ha sett kriget på nära håll och om det var han som valde yrket eller yrket som valde honom. Johan berättar också hur vi kan göra skillnad för ukrainare nu när vintern kommer.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon är en av Sveriges absolut mest framgångsrika modeller genom tiderna. Det är svårt att beskriva Emma Wiklunds storhet på 90-talet om man inte upplevt det själv. Supermodellerna hade Kardashian-status och var dåtidens influensers. Men Emmas entreprenörsresa slutade inte där. 2009 grundade hon tillsammans med Nora Larssen hyllade hudvårdsmärket Emma S. Vi ska prata om varför Emma ratar investerare, fokuset på lönsamhet och bolagets e-handelsstrategi. Jag vill även veta varför Emma bytte namn och hur George Michael var att jobba med.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Brottsutvecklingen är den värsta han varit med om. Sedan 2007 har Tom Schutermans bolag Paratus Security försett butiker, stora event och kungligheter med skydd, brottsförebyggande och brottsbekämpande åtgärder. Det här är inte vilket jobb som helst, Tom och hans medarbetare har ett kall. I avsnittet berättar han om vilka personliga risker man utsätter sig för när man driver ett säkerhetsföretag och hur verkligheten har förändrats för hans 40 medarbetare de sista fem åren. Vi talar om brottens utveckling, priset vi betalar för ett öppet samhälle och Tom ger konkreta tips på hur man kan öka säkerhetstänket som företagare.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Influencern, medieprofilen och babytech-entreprenören Michaela Forni startade sin första blogg som 14 åring. Idag driver hon succé-appen Baby Journey, livsstilsmagasinet Forni och har just klivit in som programledare i podden ”Nu börjar livet” tillsammans med Rebecca Stella. Hon berättar om fördomarna kring influencerlivet, om dödshot och hur hon drar gränsen mellan offentligt och privat. Vi pratar om fördelarna med att driva familjeföretag och hur hon undviker hybris efter alla framgångar. Jag vill även veta hur Michaela lyckats hålla sig relevant för sina följare och hur vänskapen med Petra Tungården boostat bådas entreprenörskap.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Som 20-åring hadeCarl-Magnus Falken 20-årsplan.I somras gick han i land med 20-årsplanen genom att sälja sitt bolag Agoy till Fortnox.Drivkraften i Carl-Magnus entreprenörskap är att förbättra och förenkla redovisningsbranschen. Han berättar att han identifierade Fortnox som köpare redan innan han drog igång sin start-up och att fler borde tänka så. På några år skapade han en banbrytande produkt, tog in rätt partners på vägen och höll fast vid sin strategi att sälja. Vi får en unik inblick i hela processen från ax till limpa och hur Carl-Magnus lyckades stänga affären trots tuffa hinder. Vi pratar om vilken relation du som grundare ska ha till dina investerare och hur helikopterperspektivet kommer bli nyckeln för redovisningsbyråer att attrahera kunder i framtiden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Köpenhamnsbaserade modeorakletMaxjenny Forslund startade sin karriär som möbeldesigner men fann sin verkliga passion inom high-fashion. Med modemärketMaxjenny!har hon designatunikakreationer som har skapat stora rubrikerinternationellt.Maxjenny menar att hon är helt förskonad från ångest och att nyckeln till succé är att ta ett beslut. Hennes kreationer signalerar självförtroende och styrka, precis som Maxjenny själv.Jag vill veta vad det betytt för hennes karriär att Madonnas stylistringde uppoch när kronprinsessan Victoria bar hennes Stockholmsprint. Vi pratar om att alltid utgå från att man är störst, bäst och vackrast, hur erfarenheter inte kommer gratis och hur man blir som man umgås. I det här avsnittet existerar inte jante och du får veta hur du blir bäst på det du gör!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I poddens hundrade avsnitt har jag bjudit in finansmannen, miljardären och filantropen Sven Hagströmer. Och Sven har lovat att jag får ställa vilka frågor jag vill! Det är ett öppenhjärtigt samtal om hur Sven byggt ett företagsimperium under sex decennier. Ett samtal om framgång, lojalitet, arv och livet efter detta. Vi pratar om varför han lämnade Investor och startade eget på 80-talet, hur hans relation är med Mats Qviberg idag och varför han inte chillar på Rivieran utan fortsätter jobba. Sven berättar varför han väljer att ställa de besvärliga frågorna, hur man bygger en framgångsrik styrelse och om den gången när han blev misstänkt för narkotikasmuggling.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I poddens hundrade avsnitt har jag bjudit in finansmannen, miljardären och filantropen Sven Hagströmer. Och Sven har lovat att jag får ställa vilka frågor jag vill! Det är ett öppenhjärtigt samtal om hur Sven byggt ett företagsimperium under sex decennier. Ett samtal om framgång, lojalitet, arv och livet efter detta. Vi pratar om varför han lämnade Investor och startade eget på 80-talet, hur hans relation är med Mats Qviberg idag och varför han inte chillar på Rivieran utan fortsätter jobba. Sven berättar varför han väljer att ställa de besvärliga frågorna, hur man bygger en framgångsrik styrelse och om den gången när han blev misstänkt för narkotikasmuggling.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I veckans poddavsnitt möter jag LinkedIn-gurun Linda Björck som driver LinkedInpodden, föreläser och hjälper företag att bli framgångsrika på LinkedIn. Jag vädrar min LinkedIn-ångest och vi får konkreta tips för dig som vill komma igång, skapa bra innehåll och bygga ditt personliga varumärke. Vi går igenom hur en profil ska se ut, hur man jobbar med algoritmer och hur du kan skapa ett fruktbart nätverk på relativt kort tid. Linda berättar varför det är viktigt att kommentera andras inlägg och varför företagsprofiler rankar lägre än personliga profiler.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Efter hundratals refuseringar tog Thomas Erikson saken i egna händer och gav ut den internationella bästsäljaren Omgiven av idioter.Resten är historia.Omgiven-serien har sålt i över fem miljoner exemplarpå över 44 språkoch har hjälpt människor att förstå både sig själva och andra.Thomas berättar om hur det känns att vara hyllad och haussad för att sedan bli persona non grata när ett mediedrev drog in.Vi pratar omvarför man aldrig ska ge upp och hur motgångar kan bli bränsle.Jag vill även veta hur Thomas och frun Christina Erikson är ett kraftpaket tillsammans och varför världen är så fixerad vid personlighetstester.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Som 25-åring landade Shori Zand på Arlanda efter att ha flytt sitt hemland Iran. Det dröjde inte mer än några veckor innan hon satt i skolbänken, fast besluten att skapa sig ett liv i sitt nya hemland. Under två decennier har hon genomfört saker som de flesta skulle säga är omöjligt med hennes bagage. Under resan har hon blivit motarbetad och underskattad men Shori har alltid kommit igen, starkare och bättre.2015 sålde hon sitt livs verk, vårdkoncernen Avesina, för 200 miljoner med ambitionen att investera i andra entreprenörer. Vi pratar om hur man går stärkt ur attsystematisktmotarbetas, hur man hanterar andra kvinnors härskartekniker, och hur man använder ilskan som drivkraft.Shori berättar omhur framgång kan leda till att man förlorar vänner ochhur hennes söner ställde upp villkorslöst när hon behövde det som mest.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Novaregruppens medgrundare, rekryteringsproffset Fredrik Hillelson sitter i min studio. Han går på intuition och erfarenhet i sina chefsrekryteringar men skulle aldrig göra en affärsplan när han startar ett nytt bolag. I Novaregruppen ingår 11 bolag som ägs och drivs av medarbetare. Vi pratar om vikten av att dela med sig av ägande till medarbetare och varför han vill att Sverige ska bli tvåspråkigt. Jag vill veta hur Fredrik får med sig folk på resan, vad han tycker om personlighetstester vid rekrytering och hur det kom sig att han gav avgående stadsministern Stefan Löfven karriärsråd.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Fastighetsentreprenören Katarina Liljestam Beyer har haft anställningar större delen av sin karriär men 40-årskrisen blev början på hennes entreprenörskap. Slumpen avgjorde riktning. Hon sa upp sig från sin anställning utan att ha en tydlig idé eller affärspartner. Vi pratar om hur hon hittade riktning och sammanhang. Idag är hon medgrundare till det moderna konceptet Colive, ett delningsboende för unga vuxna, och mjukvaran Coly som matchar gruppformationer. Hon berättar om ambitionen att lösa samhällsproblem som bostadsbrist och ensamhet genom innovation och hur man får så många som möjligt att trivas tillsammans genom en matchningsalgoritm. Jag är nyfiken på hur bolaget lyckats få med sig theRoyalty of Real Estatepå tåget och Katarinas största lärdomar i entreprenörskapet so far.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vi tillbringar större delen av vår tid på jobbet tillsammans med våra kollegor. I samarbetet uppstår det både magi och konflikter.I det här avsnittet möter jag motivations- och kommunikationsexperten Antoni Lacinai. Vi pratar om välmående kopplat till prestation, hur vi skapar engagemang och får medarbetare att växa. Antoni ger sina bästa råd för hur vi får medarbetare att stanna längre på en arbetsplats, han ger sin syn på varför man bör vara konflikträdd och vad man ska undvika som ledare.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

För snart 30 år sedan började Sanna Martin sin musikalkarriär och idag är hon en multikonstnär med ett gigantiskt entreprenörshjärta. Sanna är en röstnörd, både i hur vi använder våra röster estetiskt och den rösten vi lägger demokratiskt. När man lyssnar på Sanna får ”att landa på fötter” en helt ny innebörd. Vi är båda överens om att entreprenörskapet är en del av Sannas dna och hon kanaliserar det genom en handfull olika projekt. Hon är sångerska, röstcoach, krögare, moderator och driver nu även poddenDin röst. Jag bjöd in Sanna för att prata om kulturarbetarens utsatthet, om att våga ställa sig på barrikaderna för viktiga frågor och hur man orkar vara företagare när ens barn blir svårt sjuk. Jag får en inblick i hur artistlivet fungerar i Sverige och vi får Sannas bästa tips på hur man hanterar känslan av att man inte pallar en endaste dag till.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mario Moroni är Pontus Frithiof högra hand och är sedan 2016 delägare i Pontusgruppen med över ett dussin restauranger. Mario började på restauranggolvet hos Pontus för 23 år sedan och har gått den långa vägen till entreprenörskapet. Mario berättar varför Pontus avskydde honom i början. Genom åren har Mario motbevisat att en anställd inte kan brinna lika mycket för bolaget som ägaren själv. Vi pratar om att fixa dynamiken mellan ägare och anställd när man går in som delägare och hur Mario och Pontus gör när de är oense. Jag avslöjar vad enligt Pontus själv fick honom att ta in Mario som delägare och vi får Marios tips för bästa kundservicen. Vi kommer självklart även in på det som hotar restaurangbranschens utveckling efter pandemin: personalbristen och hur Pontusgruppens anställda ofta kommer tillbaka.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon har gått från en trendig modejournalist till att idag vara en av Sveriges mest etablerade klimatinfluerare. Hon vill få fler att göra lite mer i miljöfrågan genom att föreläsa, podda och skriva. Maria Soxbo är initiativtagare till Klimatklubben och släpper bokenStäll omallt att vinna på ett klimatsmart livtill hösten. Vi pratar om den heta potatisen: greenwashing, framtidens affärsmodeller och jag vill veta om klimatfrågan har hamnat i baksätet. Vi diskuterar det kommande riksdagsvalet och hur klimatkrisen kan komma att påverka stora flyktingströmmar i framtiden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sunil Dutt är startup-entreprenör och medgrundare av mat-appen Vembla, som levererar livsmedel med expressfart till din dörr. Vi pratar om att fylla ett ökat konsumentbehov av ”on demand” och efterfrågan av transparens kring personalens villkor. Jag är nyfiken på om startup-kulturen har förändrats, hur pandemin skyndade på Vemblas framgångar och vad Sunil ser som do’s and don’ts på startup-resan. Vi går in på hur svenska marknaden särskiljer sig från den utländska och hur Vembla gör för att behålla sina riders.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Att näringslivet skriker kompetenskris har nog ingen gått obemärkt förbi. Under våren har jakten på kompetens i alla branscher intensifierats och företag riskerar att stagnera eller till och med lägga ner på grund av svårigheten att rekrytera. Jag har bjudit in entreprenören, affärscoachen och poddkollegan Eva Ekedahl som jobbat med ledarskapsutveckling och rekrytering i över två decennier.Eva är medgrundare till Women for leaders, EQ Executive Search och driver Karriärpodden.Vi pratar om vad som är ett modernt ledarskap och varför det är så viktigt med mångfald och jämlikhet. Vi diskuterar hur pandemins efterlevnad ställer nya krav på ledarskap och hur svårigheten med att hitta rätt kompetens kan påverka företagets tillväxt. Eva delar med sig av nya trender i rekrytering och smarta tips att ha med sig längs vägen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han har gjort resan från karusellförare på Liseberg till serieentreprenör inom redovisning och besöksnäring. Mattias Segerbrand är medgrundare av Saldo redovisning och är verksam i tiotalet bolag inom olika branscher. Han brinner för automatisering, hållbart företagande och att genom rådgivning skapa mervärden i sina kunders verksamheter. Mattias berättar om hur naivitet i entreprenörskapet kan vara en framgångsfaktor och hemligheten bakom att attrahera och behålla kompetens. Vi pratar om hur hållbart företagande kan se ut, att våga driva igenom förändring och redovisningskonsultens roll i framtiden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Studiotaket lyfter när matentreprenören Lisa Lemke gästar podden! Vi känner henne kanske bäst som kokboksförfattare och matprofil på TV. Men mest av allt är hon en driven entreprenör ständigt med en ny idé bakom örat. Tillsammans med maken Marcus driver Lisa Lemke flera restaurangkoncept som får folk att vallfärda till Falkenberg och ett prisbelönt destilleri på Skrea Backe. Vi pratar om att ta saker som de kommer, satsa i uppförsbacke och att hon ser sig som misslyckelärd. Jag är nyfiken på hur man skiljer jobb från privatliv när man driver krog i sin egen trädgård och Lisa berättar varför hon har fått bli vän med döden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mattias Dahl är vice vd för Svenskt Näringsliv, expert på arbetsrätt och verkar för arbetsgivare i Sverige. I media blir han ofta omnämnd som Arbetsgivarbossen och jag har bjudit in honom för att höra vad som händer bakom kulisserna i förhandlingsrummen. Vi pratar om varför media ofta porträtterar arbetsgivare som Goliat, hur man som arbetsgivare går till väga om man råkar få ett ”dåligt äpple” i sin korg och hur Sverige står sig i arbetsrättsfrågor i jämförelse med våra nordiska länder. Jag vill veta om fackförbunden har fått för stor makt och Mattias listar otrygghet och brottslighet som ett av de största hoten mot företagandet i Sverige just nu.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Elsa Bernadotte har aldrig tagit något för givet. Genom hårt arbete, med ambitionen att minska matsvinnet och med inspiration från sin företagande familj är hon idag en fullfjädrad tech-entreprenör. Elsa berättar om dyra lärdomar under bolagsbygget, att inte ta ut glädjen i förskott och hur man bygger om affärsmodellen under resans gång. Vi pratar även om hur Elsa påverkats av det faktum att hon heter Bernadotte i efternamn och varför hon är noga med var hon lägger sitt fokus.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han kallas kungen av e-handel. Som 14-åring var Pär Svärdson säker på sin framtida roll som entreprenör och har sedan dess grundat e-handelsjättar som Adlibris och Apotea. Vi pratar om varför Pär anser att det är ett misslyckande att ta in kapital och varför det är viktigt att bolaget har en tydlig affär som genererar vinst. Jag vill veta hur Pär tar kritik när det blåser i media, hur han klassar en bra arbetsplats och om varför han har ett stort intresse för detaljer. Pär menar att hållbarhet är framtidens supertrend, han delar öppenhjärtigt med sig av vad han har på sin ”bucketlist” och ger en känga till journalister.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mia Törnblom startade sitt första företag vid 19-års ålder. Sedan dess har hon startat en handfull verksamheter och jobbar idag med fokus på ledarutveckling, coachning och föreläsningar. Med sin unika superkraft att bygga relationer och att se möjligheter har hon utvecklat sina tjänster längst vägen. Vi pratar om hur man fixa biffen utan högre utbildning, att gå mer på lust än taktik och att det ibland kan vara bättre att ta fel beslut än att inte ta något beslut alls. Jag får inblick i vilka Mias största lärdomar varit under entreprenörskapet och hur man tar makten över det man kan påverka.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I varje poddavsnitt hjälper Edits gäst oss att klura på ett dilemma. Edits dilemma är ett kortare avsnitt med försmak av vad söndagens gäst bjuder på och publiceras varje torsdag. Har du en fråga du vill ställa kan du skicka ett DM i poddens kanaler på Instagram eller LinkedIn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Försäljning är nyckeln till tillväxt och ett framgångsrikt företagande. Ändå drar sig många för att skaffa goda säljvanor. Försäljningsexperten och entreprenören Patrik Nordkvist kan allt om hur man skapar tillväxt, ökar vinsten och vinner affären! Vi pratar om varför vinst är viktigt, hur man får fler i organisationen att sälja och hur man kan dämpa inflationens effekter med merförsäljning. Patrik delar även med sig av sina bästa tips kring social selling och hur du bygger in försäljning i dina dagliga rutiner.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon har stenkoll på hur man skalar upp en cirkulär affär och bygger varumärke. Arkivets grundare Caroline Hamrin testade på entreprenörskapet redan som 10-åring i mormor Sonjas second-hand butik och fick blodad tand. Idag har Caroline knäckt koden för hur man lyckas med second hand och i år öppnade hon sin fjärde butik som blir kedjans flagship store i centrala Stockholm. Vi pratar om att både lyckas jobba cirkulärt och att skala upp affären. Jag får nycklar till hur man skapar ett eftertraktat butikskoncept och blir varse hur mycket vi båda älskar att göra business.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

När han var 23 år bestämde han sig för att bli ekonomiskt oberoende, med friheten pengar ger som drivkraft. Superentreprenören Douglas Roos har drivit över 20 företag under sin karriär och gjorde sin första exit vid 38 års ålder. Idag handlar Douglas entreprenörskap om att köpa nya bolag och expandera men rädslan att förlora allt finns alltid där. Jag vill veta hur Douglas ser på risk och världslägets påverkan på investeringar. Vi pratar om vad ”ekonomiskt oberoende” egentligen betyder, varför han vill kvotera in kvinnor i styrelser och hycklerin kring entreprenörens drivkrafter.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Malin Glemme snubblade in på mattor efter en lång karriär inom H&M. Det blev starten av egna varumärket Layered, som har dubblat omsättningen varje år sedan starten. Hon har fått oss att tycka att mattan är en central inredningsdetalj och nu tar hon klivet ut i världen och utvecklar produktportföljen! Jag vill veta hur hon har lyckats på så kort tid, varför timing och trend är avgörande och varför betallösningar som Klarna fått konsumenter att klicka hem dyrare varor online. Vi pratar om hur naivitet varit en tillgång i bolagsbygget, att jonglera flera jobb parallellt under uppstart och varför kreativitet kräver fysisk närvaro.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Simon Sköld är MMA-fightern som dansat i Let´s Dance. Tiotusentals svenskar följer hans vardag i sociala kanaler och genom tjänsten Simon Says coachar han användare till ett hälsosammare liv. Nu har Simon gett sig in i fintech och ska med bolaget Powrs skapa säkrare betalningslösningar. Vi pratar om att Simons inställning är att han alltid jobbar och alltid är ledig, att han ofta möter fördomen att han skulle vara korkad och vikten av att kunna jobba var som helst. Vi får även veta om kändisskapet är en tillgång i entreprenörskapet och att livet som företagare innebär ett steg framåt och två steg bakåt – jämt.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jag har bjudit in Fortnoxs bolagsdoktor Pia Eriksson och vill veta vad som rör sig i hennes huvud. Vi pratar om vilka utmaningar entreprenören står inför idag, hur man köper, driver och avvecklar bolag samt vilka smarta genvägar som finns i företagets livscykler. Pia berättar om varför de första fem åren är de mest kritiska och att vi bör skifta fokus från omsättning till vinst. Du får veta hur du behåller ditt försprång gentemot konkurrenterna och do´s and don´ts när man gör exit.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Efter 30 år som entreprenör, med tio bolag under bältet valde Sälens krogkung Anders Sessler att göra exit och bli brandman. Anders är den där typiska lagledaren som älskar att bygga team och han har haft sin mentor Tommy Söderberg att tacka för mycket. Men vad händer när lampan släcks och telefonen slutar ringa? Vi pratar om att lägga om livspusslet, hur man tar obekväma beslut och hur mentorskap kan förändra världsbilden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vi känner henne som retorikexpert på TV4, succéförfattare, föreläsare och förkämpe för barns rättigheter. Elaine Eksvärd är mångfacetterad både som människa och entreprenör. Nyligen diagnostiserad med ADHD har Elaine äntligen fått svar på varför hon jagat dopaminpåslag genom åren. Vi pratar om bagaget att bära en funktionsnedsättning, lyckan att driva bolag med maken och nya boken Snacka Snyggare. Vi får veta vad en kränklimang är, hur vi får andra att lyssna på vårt budskap och hur Elaine fuldansar sig till nya kunder.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Digitaliseringen står högt upp på företagens agenda och med den kommer behovet av IT-säkerhet. Hackerattacker med ekonomiska motiv och det Försvarsmakten benämner som cyberangrepp är en del av vår vardag. Visste du att din babymonitor eller din smarta ugn kan vara vägen in till ditt bolag? Jag vill veta hur vi kan skydda oss och har bjudit in en av Sveriges främsta experter inom IT-säkerhet som ger oss svar på hur ett angrepp fungerar, om Sverige är väl rustat och hur vi kan rusta oss för att försvåra intrång.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Med sin patenterade amningströja har Mia Siepel förändrat vardagen för mödrar globalt. Idag 22 år senare har hon valt att sälja sitt livsverk Boob Design och ge plats åt annat i livet. Jag vill veta varför Mia har valt att växa organiskt, äga hela bolaget ensam och varför hon gör exit just nu. Vi pratar om utmaningen i att nå nya kunder, hur patentet varit en vinstlott och vad som är viktigt i livet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad skulle hända om Sverige hade fler kvinnliga entreprenörer? Varför är kvinnor fortfarande en minoritet i styrelserummen? I det här avsnittet kliver vi in i huvudet på några av de kvinnliga entreprenörer som har gästat podden. Vi pratar om hur man balanserar entreprenörslivet som nybliven trebarnsmamma, om att stå upp mot ”gubbväldet” och hur vi bäst kan stötta våra medsystrar. En hyllning till den kvinnliga entreprenören – kort och gott!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Gratis mensskydd har blivit en het potatis och entreprenörsduon bakom RedLocker är helt rätt på vågen. Clara Lidman och hennes medgrundare Liza Eriksson fick som 20 åringar, alla fem drakarna på fall när de pitchade i Draknästet. Clara gästar podden och jag vill veta när hon bestämde sig för att bli entreprenör och hur hon trivs med livet som ung företagare. Vi pratar om att välja företagande framför högskola, varför mensskydd ska vara tillgängligt för alla kvinnor och hur man skapar ett varumärke på TikTok.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Att förse skönhetsvarumärken som L´Oreal och Lancomê med butikssäljare har förändrat Jonas Kronlunds liv från en kille utan utsikter till en framgångsrik entreprenör. När han uppfyllt drömmen om att göra en stor intervju i Dagens Industri gjorde pandemin entré och Jonas fick dra tillbaka artikeln och revidera alla planer på att expandera. Jonas berättar om sorgen över att säga upp sin personal, varför han bestämde sig för att JO-anmäla Tillväxtverket och hur krisen gav honom syre. Vi pratar om mental uthållighet, hur man lyckas utan utbildning och varför man blir som man umgås.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Skoentreprenören Cecilia Blankens har en amerikansk you-go-girl-attityd och ett mindset som heter ”jag klarar allt”. Hon var en av våra första influencers innan begreppet var uppfunnet och har varit tidig på vågen i flera av sina projekt. Cecilia tvekade inte en sekund att starta skomärket Blankens samtidigt som hon blev mamma och var nyinflyttad i LA. Vi pratar om varför entreprenörsmammor som jobbar får kritik, hur Cecilia och maken Per jonglerar två karriärer samtidigt och hur det är att plocka in sin bästa vän i bolaget. Och varför hatar Cecilia ordet klimatångest?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Serieentreprenören och investeraren Nalle Söderström gör sin första poddmedverkan någonsin, en stor ära för mig! Nalle har grundat, byggt och delägt över femton bolag men idag hjälper han andra att bygga, genom investmentbolaget byWIT som är hans senaste satsning. Jag får veta hur man ska pitcha på en investerare, hur start-ups ska handskas med snabb tillväxt och hur Nalle vände finanskraschen till sin fördel. Vi pratar om entreprenörens mentala boxningsmatch och hur Nalle har misslyckats lyckat?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon har forskat på förtroendekriser och är en hårt arbetande entreprenör som rycker ut alla dagar på året. Krisexperten Jeanette Fors-Andreé hjälper företag och offentliga personer att förebygga och hantera förtroendekriser. Vi pratar cancel kultur, hur man ser om sitt hus innan krisen kommer, priset offentliga personer får betala och misstagen vi ska undvika när journalisten ringer. Jag vill även veta hur det är att jobba med klienter under hård press och hur Jeanette jonglerar jourarbete med ett privatliv.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Serieentreprenören Alexander Berglund startade bolag som 17-åring och har idag, 17 år senare ett ägande i sju bolag. Vi pratar om hur franchise har lägre trösklar för nyföretagande och hur man jonglerar ett ägande i så många bolag samtidigt. Vi delar passionen för försäljning och Alexander berättar hur han använder den superkraften. Så vill jag veta hur det blev närPrins Daniel förväxlade Alexander med någon annan.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon har precis tagit klivet fullt ut som entreprenör. Författaren och influencern Fanny Widman står bakom prisade podcasten Fannys Förebilder och boken Det är nog nu! Vi pratar om svårigheten att ta betalt för, och mäta arbete kopplat till jämställdhetsfrågor. Fanny berättar om hur hon utmanar sina trygghetszoner, hur hon jobbar med sin självkänsla och vi diskuterar varför kvinnor sätter krokben för sina medsystrar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Daniel Beijner är en poddkollega och entreprenören bakom den banbrytande tatueringsstudion Salong Betong. En realityserie på SVT gjorde Daniel känd över en natt och han har designat allt från Reebok-sneakers till porslin och har skapat handmålade tavlor åt superstjärnan Alicia Keys. Vi pratar om resan från underdog till entreprenör, att leva med psykisk ohälsa och min hatkärlek till tatueringar. Vi undrar varför det är fult att tjäna pengar och hur ekonomisk frihet blir en morot.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Entreprenörscoachen Jenny Collén är tillbaka i min poddstudio! Hon satte fingret på rädsla som drivkraft och målen som gör oss ambivalenta sist hon var gäst. Den här gången gör vi mentalt bokslut, pratar nyårslöften, höga förväntningar, besvikelser och sätter punkt för ältandet. Självklart passar jag på att lufta några insikter jag fått under det gånga året och undrar hur vi skapar en bättre inre dialog och blir lite snällare mot oss själva. Ett perfekt terapiavsnitt att starta upp ditt entreprenörsår med!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Om jag ska summera entreprenörsåret 2021 så skulle jag säga att ”aldrig ge upp” har fått en helt ny innebörd. Jag skulle näst intill vilja beskriva det här året som forsränning med hinder! På vägen har podden varit en fantastisk ventil och i det här avsnittet har jag samlat höstens höjdpunkter där vi pratar om entreprenörens aldrig sinande energi, att vara motgångsrik, modet att aldrig ge upp och entreprenörernas förmåga att komma igen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mångsysslaren Ebba Kleberg von Sydow rivstartade sin karriär när hon blev den yngsta chefredaktören genom tiderna på Veckorevyn. Idag har Ebba ett ägande i en handfull bolag, alla med kreativitet som den röda tråden. Sedan 2017 driver Ebba konceptet och podden Säker Stil tillsammans med Emilia de Poret och berättar öppenhjärtigt om hur de kompletterar varandra. Vi pratar även om hur man skapar affärer som bygger på kreativitet, om Ebbas nya livsstil och hur det är att gå mot strömmen och investera i hantverk när andra många andra springer på digitala innovationer, SaaS bolag och snabb tillväxt. Ebba berättar också hur pandemiåret gav henne energi att starta fler bolag.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Erik Wahlströms familjehus brann till grunden i en olyckshändelse. Tragedin ledde honom och hans bröder att starta ett företag inom brandsäkerhet. Vi pratar om att starta om från noll, tjocka pannben, lösningsfokus och att släcka bränder. I avsnittet berättar Erik hur olyckan förändrat hans liv och hur brandsäkerhet kan påverka affären. Och varför lyckas bara en av tre företag som är med om en brandolycka ta sig tillbaka? Erik tipsar om vad vi ska tänka på för att förebygga brand.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon knockade mig totalt när honpitchade sin affärsidé iSVT'sDraknästet ochsjälvklart gick honhemmeden investering från drakarna på fickan. Tilda Wissmardriver prisbelönta bolagetGottlery, som tillverkar ätbara kexskedaroch hon är styrelsemedlem i Ung Företagsamhet.Vi pratar om att göra valet mellan utbildning och entreprenörskap när man bygger bolag tidigt i karriären och hur vi som jobbar mycket blir uppmanade till att ta det lugnare.Jag är nyfiken på hur hon fått ett så bra självförtroende och Tilda hyllar en oväntad person som gett henne kraft. Vi pratarocksåomhurvibryterdestruktiva tankemönster och omvandlarsmärta till styrka.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Ända sedan jag startade podden har jag velat haPontus Braunerhjelmi min studio! Han är professor på KTH och forskningsledare på Entreprenörskapsforum. Han är även grundare av Filantropiskt Forum och har forskat inom entreprenörskap i över 25 år. Vi diskuterar vilka fördomar somomgerentreprenörskapetoch hur synen på entreprenörskap förändratsövertid.Och vad tycker en entreprenörsprofessor egentligen om stöden under pandemin?Dessutom är jag nyfiken påvilka entreprenörer som blir framgångsrika filantroper ochjag berättar en hemlighet om Pontus syssling som förändrat mitt liv.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hon har alltid velat bli entreprenör. Anna Volby tröttnade på att kvinnor inom tech hamnar i skymundan på arbetsmarknaden, och idén till We Exist föddes. Med en vinnande idé i bagaget ville hon hitta rätt partner att göra entreprenörsresan med. Jag får tips på hur man raggar upp den perfekta partnern och vad man bör avhandla innan man ”hoppar i säng”. Vi pratar om platsannonser som får kvinnor att söka och hur vi kvinnor kanske inte alltid lyfter varandra.Anna berättar omvarför hon beskriver sig som en studsboll i ett garnnystan och ögonblicket i hennes karriär då hon drog ur sladden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Tänk dig att du går och utbildar dig till redovisningskonsult och träffar en likasinnad vän. Ni två delar en dröm om ett ”Spotify” för digitaliserade redovisningstjänster och två år senare, säger ni upp er och kör! Ena halvan av Techonomics duo, Thobias Granström gästar podden och berättar om hur de tillsammans satte ett företag på marknaden på under 8 månader. Bolaget har varit lönsamma från start och jag får en unik inblick i en start-up att hålla ögonen på framåt. Vi pratar om mod, lärdomar och varför det är en stor konkurrensfördel att ha koll på ekonomin i realtid.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Titlar som ”Årets mediechef” och ”Årets marknadsföringspris” är bara ett axplock av utmärkelser som medieprofilen Charlotta Flinkenberg kammat hem under sin karriär. Charlotta har över 25 års erfarenhet inom branschen som bland annat chefredaktör för välkända namn inom tidningsvärlden som CHIC, Veckorevyn och Glamour. Idag driver Charlotta eget bolag med ett starkt fokus kring hälsa och livsstil för kvinnor. Charlottas bästa gren är att gräva där hon står och skapa affärer av en bra idé. Jag får veta hur man levererar även när man känner sig omotiverad och Charlotta ger mig nycklar till att kunna gå vidare och inte älta saker.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Harald Överholm vet hur det är att tro på en vision och jobba hårt mot att nå den när alla springer åt motsatt håll. Harald banade väg för solcellskraften i Sverige 2013, när han var med och grundade solenergiföretaget Alight som idag har solprojekt i majoriteten av Europas länder. Vi pratar om hur man ibland måste säga nej till bra saker för att fokusera på sin grej och hur ”elektrifieringstrenden” påverkar företagens tillväxt. Har Sverige en plan B om elen skulle slås ut? Dessutom diskuterar vi Haralds oväntade koppling till mytomspunna entreprenören Elon Musk. Och hur är det egentligen att jobba mot klockan inom vår tids kanske största utmaning – klimatkrisen?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Om man frågar folk hur deras bucket list ser ut så hittar vi nog ”skriva en bok” på mångas lista! Litteraturagenten Maria Enberg vet vad som krävs för att bli författare och berättar hur hon blivit en mästare på att förhandla. Idag driver hon Enberg Agency tillsammans med sin dotter med flera bästsäljande författare i stallet. Vi pratar om ”gubbväldet” och hur hon hanterar om någon försöker förminska henne som entreprenör för att hon är kvinna. Jag vill också veta om Maria gör bättre affärer med snällhet som vapen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Han landade på Arlanda som 15-åring och lämnade ett krigshärjat Irak bakom sig. Idag driver Samer Dawood en elfirma med åtta anställda som har växtvärk. När han i somras gjorde ett inlägg på LinkedIn om kärleken till entreprenörskapet visste jag att jag ville bjuda in honom till podden. Vi pratar om att vi båda är exempel på när integrationen fungerar som bäst, hur man sätter rötter i ett nytt land och att våga tro på sin förmåga. Samer berättar även om hur hans superkraft har gjort honom till en bra entreprenör.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hotellentreprenören Kristin Boman driver ett hotell i Trosa med samma namn. Många gäster vallfärdar till denna lilla familjära designpärla för en stunds njutning. Kristin skapade tillsammans med sin livspartner, kompanjon och TV4:s vinexpert, Torbjörn ”Benson” Olsson ett unikt koncept, men resan tillsammans blev kort. När Torbjörns hjärta plötsligt slutade slå vändes allt upp och ner. Kristin berättar om hur hon åkte in på sjukhuset med en person och kom hem med en väska. Hur hon förlorade orken att fortsätta och att vänner runt familjen gick in och bar upp henne. Vi pratar om hur hon hanterar motgångar idag och varför det är viktigt att gasa i uppförsbacke!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Truls Christenson ärentreprenör, frukträddare ochmedgrundare till företaget Rscued. UF i gymnasiet väckte Truls företagsamhet som 16 åring och idag räddar hans bolag flera ton frukt i veckan. Vi pratar om hur det kan vara en superkraft att starta bolag innan 25 och hur en cirkulär affärsidé kan innebära stora möjligheter. Truls berättar om hur han sov på nätterna när han hamnade i en medial varumärkestvist och jag delar med mig av när min idé GreenTarget blev plagierad av en konkurrent. Ett energipiller till avsnitt kan utlovas!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Pernilla Ramslöv är medgrundare tillprisbelönade konsultföretagetNOX Consulting,somär en plattform för egenföretagare inom tech.Sedan 2019 har hon hunnit kamma hem utmärkelser somÅrets kvinnliga stjärnskott, Årets VD och Näringslivets mäktigaste kvinnliga entreprenör två gånger om.Vi pratar om varför personkemiär avgörande vid rekrytering ochvikten av att våga fatta beslut – även om de visar sig vara felaktiga. Pernilla berättar att honär en”förändringsjunkie”och ger tips på hur man skapar trygghet och stabilitet i organisationen även när förändringens vindar blåser.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jesper Svensson är affärsområdeschef på Fortnox och en av de drivande förmågorna bakom flera av bolagets strategiska företagsförvärv under året. Han är ett fullblodsproffs på affärsutveckling, och berättar om hur kartan ritades om i redovisningsbranschen när Fortnox köpte 30 procent av fintechbolaget Agoy. Vi pratar om hur pandemin påskyndat digitaliseringen och jag vill veta hur företagsförvärv fungerar i praktiken. Jesper menar att bolagsstyrelser kan bli bättre på affärsutveckling och jag får goda råd i ett företagsförvärv jag funderar på att genomföra.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Anna Sporrong är entreprenör och rehabkonsult som har utbildat andra i hälso- och sjukvårdsfrågor i över 20 år. Förra året drabbades hon av mångas värsta mardröm när hon själv fick ett cancerbesked. Vårt samtal handlar om hur man som arbetsgivare och entreprenör går vidare efter ett sjukdomsbesked, och hur man bäst bemöter någon som är sjuk. Anna delar med sig av ett busenkelt knep för hur man som arbetsgivare kan förhindra att en sjukskrivning blir längre än nödvändigt, och hon ger konkreta tips på hur man förbereder sig inför sjukdom på arbetsplatsen. Dessutom ställer jag frågan: är det verkligen rimligt att 86 procent av företagare fortsätter jobba, trots att de är sjuka?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Multientreprenören Theodore Bergqvist har byggt upp och sålt av fem bolag och är inne på sin sjätte bolagsresa med Turbotic. Vi pratar om do’s and don'ts i entreprenörskapet och gemensamma framgångsnycklar för att göra exit. Theodore delar med sig av handfasta tips för hur han byggt sina team, hur ditt företag kan bli självkörande och vad som krävs av entreprenörer för att hänga med i den tekniska utvecklingen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mode-entreprenören och influencern Valerie Aflalo fick med sig entreprenörskapet i modersmjölken. Valerie berättar om vikten av tydliga roller inom familjeföretaget och att behålla kontrollen i sitt ägande. Vi pratar om superkraften i att komplettera varandra som partners och hur livet som influencer fungerar i praktiken!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Tom Flumé lämnade en trygg anställning och identifierade ett hål i marknaden - hudvård för idrottare. Tom satte allt på spel och grundade hudvårdsföretaget Moss & Noor mitt under pandemin och en separation. Vi ska prata om att vara oanställningsbar, att våga satsa i en konkurrensutsatt bransch och vikten av storytelling. Vi djupdyker även i återhämtning och att våga be om hjälp. Dessutom pratar vi om hur man som entreprenör hittar balansen mellan att driva på sin idé och att följa branschnormen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

För ett år sedan blev jag med podd! Tillsammans med över 40 entreprenörer har jag under ett covid-tyngt första år lyft känslorna och drivkraften som förenar oss entreprenörer. I det här specialavsnittet bjuder jag på era favoritklipp som tydligt har engagerat, förargat och roat. Som när Per Holknekt kom in i studion arg som ett bi, när Camilla Thulin vägrar hisspitcha och när Emma Blom reser ragg av att bli kallad entreprenör. Eller när Anna Benson fick mig att börja gråta och jag fick Rickard Lyko till tårar. Tack till alla min modiga och generösa gäster som gett oss mer schwung i stegen för en liten stund! Det här specialavsnittet vill ni bara inte missa!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Intraprenören Anna Ericsson har varit en del av Fortnox i över 10 år och har följt företagets framgångssaga frånen handfull kollegortillidag över400 anställda. I sann Fortnox-anda ser Anna det som en självklarhet att driva företaget framåt och bidra till nya affärer i sin roll som intraprenör. Vi reder ut begreppet intraprenörskap och pratar om hur entreprenören kan realisera sina visioner tillsammans med sin parhäst, intraprenören. Vi får också ett personligt porträtt av entreprenören som grundade Fortnox och som Anna haft förmånen att jobba med. Jag är nyfiken på vad Anna menar med att ”provtänka” och dessutom vill jag veta hur redovisningsbranschens digitala resa kan gynna just min affär!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Företagarnas ordförande Günther Mårder är ett levande entreprenörslexikon och tar sikte på att förbättra den svenska företagarpolitiken och hjälpa entreprenörer att nå sin fulla potential. Han har under pandemiåret citerats i över tusen artiklar och tagit fighten för Sveriges företagare. Vi får veta vad Günther tycker om korttidspermitteringar och varför han tycker att fler företagare ska göra sin politiska värnplikt. Vi pratar om hur Sverige står sig internationellt som entreprenörsland, om facket har för stor makt i Sverige och varför vi båda är allergiska mot ordet nöjdhet. Missa inte det här dubbelavsnittet där Günther verkligen tar bladet från munnen!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Matentreprenören Renée Voltaire tycker om att verka men inte synas. Bolaget som bär hennes namn har förändrat hur vi konsumerar växtbaserat och ekologiskt sedan 2005. Hon har utmärkelser som Årets Matprofil och Årets kvinnliga Gasell under bältet. Jag vill veta allt om strategin bakom att behålla hundraprocentigt ägande, hur man håller ut och växlar upp i motvind och fördelarna med att vara först på bollen. Vi pratar om vilka fördomar man möts av som kvinnlig entreprenör och chef. Efter att vi båda haft nära vänner som blivit svårt sjuka berättar Renée om sitt nya perspektiv på livet. Det här avsnittet dedikerar jag till träningsprofilen Terese Alvén hade fyllt 39 år den 5 juni 2021.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Amar Singh beskriver sig själv som det svarta fåret i familjen eftersom han sa upp sigfrån en trygg anställning, gick mot strömmen och startade sitt första bolag som 25-åring. Idag är han delägare i två bolag, varav ett är hans entreprenörsdebut KSMG,där han även sitter på vd-stolen. Vi pratar omhur det funkar i praktiken när grundare väljer att gå åt olika håll, attHR bordehaen självklarplats iledningsgruppenochhur man vinner kriget omde bästatalangerna till sitt bolag.Vi får användbara säljtips och knep som hur du skapar ”stickyness” hos kunder.Dessutom får jag veta varför Amar ser företagsrelationer som dejtingoch hur landningen blev när han hoppade fallskärm utan fallskärm!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Tina Thörner är inte bara en av världens främsta kartläsare utan också entreprenör, författare och race director med siktet satt på att utmana system och krossa glastak. 2010 grundade Tina den digitala utbildningsplattformen Your Academy som idag används i skolor världen över. Tina har en stark entreprenörsanda och startade sin första verksamhet redan som 13-åring. Vi pratar om när det inte blir som man tänkt sig, hur vistelsen i USA präglat Tinas självkänsla och kulturkrocken när hon kom hem till Sverige. Tina berättar om när hon förändrade en hel högstadieklass syn på sex och hur hon hanterade situationen i en mansdominerad rallysport. Jag vill även veta hur Tina så framgångsrikt jobbat med sitt personliga varumärke och på vilket sätt hennes entreprenörskap kan förändra världen. Välkommen in bakom pannbenet på en kvinna med mycket jädra anamma!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Rickard Lyko sitter på vd-stolen i det bolag hans familj grundande. Lyko.se har sedan starten 2008 sett en stor potential i e-handel och är en riktig framgångssaga. Idag finns det över 35 Lyko-butiker i Sverige, företaget finns representerat i åtta länder och e-handeln tog emot över 3 miljoner ordrar under 2020. Rickard berättar att hans bästa gren är att se möjligheter, gena i kurvorna och att han ibland slås av hur snabbt deras affär har utvecklats. Vi pratar om att kundrelationen alltid är nummer ETT, hur han hanterar risk och hur ett kostsamt misstag skapat mervärde i bolaget. Vi har båda svårt att hålla tillbaka tårarna när Richard delar med sig av hur han höll ihop under en svår förlust förra året.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Boel Sjöstrand, Linkuras VD och delägare kan allt om mental kondition och hur man med hjälp av AI kan få sina medarbetare att prestera bättre. Boel är i grunden maskiningenjör och har en bakgrund från flera starka entreprenörsresor där konsulttjänster varit den röda tråden. Boel menar att som entreprenör så måste man ha koll på sina prioriteringar och att högpresterande företagare gör sig en otjänst genom att sätta sina egna behov i baksätet. Vi pratar om hur prestation är existentiellt, om hur prestation ofta likställts med press och varför det kan vara ”dyrt” för hjärnan att ta aktiva beslut. Och till de som är skeptiska till AI säger Boel, chilla!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

James Savage är journalisten och entreprenören som brinner för att hjälpa människor förstå världen bättre. Tillsammans med Paul Rapacioli grundade han år 2004 webbtidningen The Local. Tidningen finns idag i nio länder, har över 40 000 betalande medlemmar och vann 2018 Sveriges Tidskrifters utmärkelse för Årets digitala produkt, populärpress. Vi pratar om vad som blev vändpunkten för tidningen, hur man skiftar affärsmodell och är uthållig i en föränderlig bransch.James ger tips på hur man ska tänka när man tar in investerare och varför det är bättre att lämna bort en del för att kunna växa och vara uthållig. Jag vill även veta hur pandemin har påverkat affärsmodellen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sofia Lilja är KBT-terapeuten och livscoachen som vet hur man går från snack till handling. Hon har coachat Idol-deltagare i nio säsonger och hon brinner för att hjälpa människor att återerövra sin kraft, resa sig starkare och gå i sin längtans riktning. Vi pratar om prestationskrav, mental hälsa i pandemin och energi som valuta. Dessutom får jag värdefulla tips på hur jag som entreprenör kan omvandla rädsla till drivkraft. Är du en entreprenör som behöver återta lite schvung i stegen? Det här avsnittet är för dig!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sébastien Boudet är bagaren och matentreprenören med det tjockaste pannben jag känner. Han har startat en handfull företag, skrivit tre böcker och har som mål att förbättra Sveriges brödkultur. Hållbarhet är något som genomsyrar Sébastiens existens, både som privatperson och företagare. Det har fått honom att aldrig tumma på sina värderingar och ta konflikter som andra skulle backa för. Vi pratar om hur obalans i livet ger drivkraft, självförsörjningsgraden i Sverige och hur stor makt vi som konsumenter besitter. Jag vill veta hur Sébastien är som chef och varför han får kraft av att bli sågad i sociala medier. Dessutom får Skatteverket, amerikansk företagskultur och småskalighet en kärleksförklaring!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Victoria Skoglund utbildade sig till undersköterska och ville verkligen inte bli entreprenör efter att ha sett hur mycket hennes föräldrar jobbade. Idag är hon trädgårdsmästaren som tog över Zetas trädgård från sina föräldrar för snart 20 år sedan och har affärsutvecklat det till ett blomstrande bolag. Victoria berättar om hur det kändes att motvilligt gå i sina föräldrars fotspår och varför hennes söner inte får kalla henne mamma på jobbet. Vi pratar om varför hennes pappa var skeptisk till e-handel och hur företagets sociala kanaler blivit en stark säljkanal som gett frukt under pandemin. Jag vill även veta om vi kvinnor är bra på att lyfta varandra i näringslivet och blir förvånad över Victorias svar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Chimi Eyewears medgrundare Daniel Djurdjevic gör sin podd-debut i min studio och jag kan inte annat än imponeras av Daniels entreprenörsresa och målmedvetenhet. Tillsammans med sin partner Charlie Lindström har han på fem år satt ett nytt lyxvarumärke på världsmarknaden. Han berättar om sin livsfilosofi kring hårt arbete, hierarkin i livet och hur han investerar sin tid idag. Vi pratar om företagarklimatet i Sverige, hur sociala medier ger en skev bild av framgång och Elon Musk dyker upp flera gånger under vårt samtal. Daniel menar att han absolut inte var redo att starta eget men luckan i marknaden gjorde att han inte kunde låta bli.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sofi Franzén var 23 år när hon tillsammans med en partner drog igång eventbolaget Eventyr. Sedan dess har hon hunnit med att bli en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörskvinnor, få utmärkelsen Årets VD 2018 och fusionera bolaget med Finlands största eventbolag Tapaus. Vi pratar om att friktion kan vara bra ibland, vikten av att jobba med rätt människor och Sofi berättar vilket hennes största misstag var under pandemin. Vi pratar om hur man motiverar sina kollegor och med sitt svarta bälte i att bygga framgångsrika team coachar hon mig i hur jag ska tänka i mitt arbete att bygga ett dynamiskt team från scratch.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Markus Lindqvist är redovisningskonsulten som kan allt om hur man skapar ett ekonomiskt framgångsrikt företag. Han driver byrån FIVE ACCOUNTING i Göteborg och gästar podden för att prata om hur entreprenörer kan digitalisera och automatisera sina processer för att kunna ägna sig åt det de är bäst på. Jag får också svar på hur företagare ska tänka när de väljer en redovisningspartner och hur redovisningsbranschen kommer se ut i framtiden. Det blev ett poddavsnitt med många lärdomar för mig att ta med mig i mitt företagande!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Christina Wahlström är en av mina största förebilder inom entreprenörskap och grundare av MamaMia. Under trettio år har hon genom sitt entreprenörskap krigat för att kvinnor ska ha friheten att välja vårdgivare. Hon har vunnit segrar som mödravårdspeng, barnavårdspeng och förskrivningsrätt för preventivmedel till barnmorskor. Hon berättar att hon har svårt att ta till sig att hon byggt en av Sveriges största privata vårdgivare. Vi pratar om att det var självklart att belåna huset för att köpa ut delägare, vikten av jämlikhet mellan män och kvinnor i näringslivet och att hon alltid sett sig själv som sina kunders ödmjuka tjänare. Christina är en järnlady som aldrig ger upp och som sätter gubbarna på plats. Det blir personligt när jag berättar för Christina att hon har en stor del i att jag fått hålla mitt första barn i famnen. Jag är ödmjuk inför det faktum att Christina Wahlström sitter i min poddstudio!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

PG Nilsson är en av krogbranschens största profiler och majoritetsägare i Svenska Brassierier där flaggskeppet Sturehof ingår. Han är initiativtagaren till Grytor och kastruller under pandemin och med flera offentliga konflikter bakom sig, menar PG att han får kraft av att driva opinion. Vi pratar om hur han följde sin fars fotspår, hur han nått toppen utan en tjusig mastersutbildning och hur New York har präglat hans glädje för mat. Jag vill veta om det är viktigt att få bestämma och varför det gjorde ont att sälja restaurang Tranan. Vi reder även ut vad som är viktigt i livet och PG lär mig hur man stänger av och är ledig, vilket han är bra på!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Designern Camilla Thulin startade sitt första bolag redan 1985. Hon har sedan dess varit med och startat flera bolag men är kanske mest känd för det kvinnliga klädmärke som bär hennes namn. Hon beskriver sig själv som en arbetsam person som masar sig framåt och maler på. För mig representerar Camilla Thulin den ultimata kvinnan. Camilla berättar om hur lathet gjorde att hon valde den kreativa vägen i sin karriär, hur man är uthållig i en snabbrörlig modebransch och hur klädstilen kan påverka affären. Vi nördar ner oss i skrädderi– och jag avslöjar varför Camillas entreprenörskap är anledningen till att jag är både gift och lycklig.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mario Pereira har med sitt bolag Mavera revolutionerat marknaden för personskadereglering. Mario föddes i Guinea-Bissau och kom till Sverige som 17-åring. Under tiden som anställd på försäkringsbolag såg Mario snabbt potential i att effektivisera uråldriga system och byråkratiska processer. Vi pratar om hur en personlig tragedi var det som till slut fick Mario att säga upp sig från sin anställning för att starta eget, och hur livets motgångar kan fungera som en katalysator för drivkraft. Vi får en inblick i hur personskaderegleringsprocessen fungerar och varför transparens är a och o i systemet. Jag är även nyfiken på varför han valt att inte sitta på vd-stolen i sitt egna bolag.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Pia Printz är en av litteratursveriges mest respekterade och omtyckta förläggare. Hon är grundare till förlaget Printz Publishing som hon startade år 2010, helt utan erfarenhet av bokbranschen eller av entreprenörslivet. Åtta framgångsrika år senare såldes Printz Publishing till Nordstedts förlag, och Pia gjorde exit. Vi pratar om hur det är att göra tvära vändningar i yrkeslivet, att våga hoppa på och hoppa av och hur man etablerar sig i en helt ny bransch. Pia menar att bokbranschen älskar att prata om sig själv som en krisande bransch och vi gottar oss i försäljningssiffror och ljudboksboomen som är på allas läppar (eller i allas öron). Dessutom reder vi en gång för alla ut: vad är det egentligen med bokfolk och katter?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Anna Benson är serieentreprenören och mångsysslaren som startade sitt första bolag redan som 18-åring. Anna har fler titlar än de flesta. Idag driver hon Smålandsgran tillsammans med sin lillebror, och ligger bakom designmärket By Benson. Vi pratar om hur man rör sig sömlöst mellan olika branscher, hur man driver bolag från utlandet – och om hur det är att vara entreprenör och leva med psykisk ohälsa. Vi får veta hur Annas liv tog en drastisk vändning en septembermorgon i Barcelona, och det blir svårt att hålla tillbaka tårarna när vi tänker tillbaka på ett samtal då Anna ville förbereda mig på att hon planerade att avsluta sitt liv.

Triggervarning: Det här avsnittet innehåller skildringar av psykisk ohälsa. För mer information om hjälp och stöd besök hemsidan mind.se.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Ola Lauritzson är författare, investerare och prisbelönt hälsoentreprenör som startade sitt första fiktiva bolag redan som nioåring. Idag är han aktiv i en handfull olika bolag med fokus på företaget GI-boxen och har författat 21 böcker inom bland annat hälsa och ekonomi. Vi pratar om hur entreprenörskapet har förändrats över tid,vilka viktiga läxor Ola lärt sig genom åren ochvad företagare ska tänka på gällande sin privatekonomi. Ola bjuder också på en spaning om vilka hälsotrender han ser 2021.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I säsongens första avsnitt är det ombytta roller: jag har bjudit in TV-journalisten och programledaren Linda Nyberg att intervjua mig! I den här specialaren pratar jag bland annat den stereotypa bilden av entreprenören och varför den provocerar mig, vi tar upp kvinnligt vs manligt bolagsbyggande – och så delar jag med mig av mina spaningar inför entreprenörsåret 2021. Dessutom avslöjar jag en rolig nyhet för kommande säsong avI huvudet på en entreprenör!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

I säsongsavslutningen avI huvudet på en entreprenörträffar jag Emil Alcut: stjärnmäklaren som 23 åring och nyexaminerad mäklare köpte Ekenstams mäklarbyrå, och vände bolaget från kris till framgång. Sedan dess har Emil förmedlat över 5000 bostäder. Idag är det är inte ovanligt att han säljer objekt i hundramiljonersklassen. Vi pratar om hur hans talang för att sälja har förändrat hans liv, och om klassresan från Alby till Djursholm. Jag vill också veta hur Emil ställer sig till digitaliseringen av mäklarbranschen, och så pratar vi om nyttan av ett gyllene nätverk. Dessutom delar jag med mig av mina egna mäklarerfarenheter…


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Julia Holknekt tog som 24-åring över moderns lokala bageri Ingrid på Nybrogatan i Stockholm. Bageriet är så populärt idag att kön ringlar lång utanför och varorna tar slut. Vi pratar om att våga starta eget, hur det är att driva en lokal affärsidé och vad man gör när efterfrågan är större än utbudet. Jag frågar Julia hur det är att vara barn till två entreprenörsföräldrar och om man känner press att starta eget. Julia får också lyssna på vad pappa Per sa om henne i podden förra veckan!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Per Holknekt är troligen en av Sveriges mest omtalade och kända entreprenörer med över 40 bolag och varumärken under bältet, där det kanske mest kända är Odd Molly. Jag frågar nyfiket om han är trött på att bli förknippad med Odd Molly såhär tio år senare. Per är högaktuell med boken The Moneyfest – en företagsrevolution, tillsammans med Karin O´Connor. Vi pratar om handelsdöden och varför Per ratar att näthandla, om han är höger-eller vänsterhänt och om hur han blivit en influencer på LinkedIn. Under 2020 har Per tagit upp stridsyxan mot spelbolagen och nätverket runt spelbolagen. Vi reder ut om det finns pengar man faktiskt ska säga nej till och om Per någonsin är rädd i den processen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Pauline Grindvall är en ung prisbelönt entreprenör. Hon startade sitt första bolag som 22-åring och är idag ensam ägare till framgångsrika webbshoppen My Perfect Day, som hon startade i sitt sovrum. Vi pratar om hur man bygger bolag utan externt kapital, fördelar med att vara ensam ägare och hur man hinner med livet bredvid företagandet. Pauline är ensamstående förälder, äger en hästgård och springer långdistans, bredvid sitt bolag! Som grundare till ett e-handelsföretag frågar jag givetvis om Paulines tankar kring Amazons intåg på marknaden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Johanna Hampf älskar vackra ting och startade sitt keramikföretag PotteryJo samtidigt som hon hade två små barn. Hon blev oväntat gravid med sitt tredje barn men lät det inte hindra drömmen om att bygga bolag. Vi pratar om hur man startar företag med passion som bränsle, hur hon inte lät tvivlet få fäste och hur hon hanterar när allt går åt skogen. Vi pratar också om hur ett aktivt styrelsearbete kan göra ensamheten som företagare mindre påtaglig. Sedan får vi inblick i hur Johanna resonerade när hon tog in kapital på två olika sätt för att kunna växa. Lite inredningstips från proffset hinner vi också med!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Peder Bonnier är medgrundare och VD för Storykit och sitter i styrelsen för Bonnier Group. Vi pratar om när jag pitchade min start-up för Peder då han satt som ansvarig för digitala satsningar på Bonnier Tidskrifter och vi får inblick i Peders entreprenörsresa som inte alls varit spikrak. Han menar att vi ska våga ifrågasätta våra affärsmodeller för att kunna växa till något bättre. Peder sticker ut hakan och säger att marknadsavdelningar behöver en spark i baken. Naturligtvis frågar jag om det finns förväntningar från omgivningen när man har efternamnet Bonnier och vi får en framtidsspaning gällande den digitala kommunikationen!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vendela Ragnarsson brinner för jämställdhet och hållbarhet. Hon startade bolag tidigt men fick tänka om när affärsmodellen inte höll. Istället investerade hon i en entreprenörs-bootcamp och skapade en ny idé! Idag driver Vendela modeföretaget ReRobe med sin livspartner. Vi pratar om vikten av att skapa en hållbar affärsidé, utmaningen att hitta en lönsam affärsmodell och hur våra konsumentbeteenden har ändrats. Vi kommer också prata om jämställdhet i företagarleden och hur det är att jobba med den man bor med.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Annmarie Palm är kommunikationsstrateg, journalist och expert på vett och etikett i arbetslivet. Hon har skrivit boken ”Business Behavior- Uppför dig eller tappa affären”. I det här avsnittet får jag utlopp för mitt specialintresse – personlig service. Vi pratar om de oskrivna regler som finns oss företagare mellan, vilka de största missarna entreprenörer gör i sina affärsrelationer och varför det är viktigt att låta alla komma till tals. Dessutom pratar vi om något som är helt rätt i tiden och påverkar oss alla: vårt digitala affärsliv! Idag signerar vi avtal utan handskakning och genomför säljmöten på zoom – så gör du rätt enligt vett och etikett experten!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Lundafransosen Alexis Kopylov sökte lite mer rock and roll i livet, såg en lucka i marknaden och lämnade sin framgångsrika konsultkarriär för att starta låneutmanaren DBT som hjälper företag att växa. Alexis berättar om mötet som fick honom att gå från ”wantrepreneur” till entreprenör, hur han fick sälja in sina entreprenörsdrömmar till sina barn och hur han tänkte när han handplockade sitt dreamteam. Vi djupdyker i finansieringsmarknaden och diskuterar fördelarna med att köpa ett befintligt bolag istället för att starta nytt, varför kvinnor lånar mer sällan och fallgroparna som företagare ska undvika. Du som funderar på att släppa sargen, köpa ett bolag eller vill veta mer om vad som rör sig i huvudet på en långivare – häng med oss!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Entreprenören Patricia Olby Kimondo har byggt en riktigt stor bolagsgrupp! Hon är grundare till People Productions som driver Sveriges största talangplattform för skolan. Hennes bolagsgrupp har sedan starten för tjugo år sedan anställt över 20000 personer. Patricia är ensam ägare och bolagsgruppen har vuxit helt utan externt kapital.Vi diskuterar fördelarna med att låta bolagsbygge och företagskultur få ta tid, hur kvinnor ska ta mer plats i näringslivet och risker med nya anställningsmodeller. Patricia ger oss konkreta rekryteringstips och goda råd till dig som säljer mot offentlig sektor. Dessutom kläcker vi en idé för en ny realityshow, och Patricia berättar någonting som får mig att rysa så att håret ställer sig på armarna!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Patrik Wahlén är entreprenören, styrelseproffset, investeraren och filantropen som är medgrundare till flera bolag, inte minst framgångssagan Volati. Hans starka samhällsengagemang bottnar i flera filantropiska projekt och han är även känd för sin vassa penna på Twitter. Vi pratar om kraften i att lära av den äldre generationen, att våga jobba långsiktigt och stressen över att inte ha koll på sin inbox. Vi får konkreta tips hur man pitchar mot en investerare och varför styrelser är överskattade. Patrik lär oss också varför ”ölknepet” är viktigt när man väljer kollegor och så får Tillväxtverket en rejäl känga.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Frida Boisen är journalist, författare, föreläsare, tv-personlighet och entreprenör. Det är svårt att säga vad Frida är mest känd för eftersom hon har fler järn i elden än Oprah och Richard Branson tillsammans. Just nu är hon aktuell med ett rykande färskt bolag, Talarnas som hon startat tillsammans med fyra andra profiler och sin självbiografiska bok ”Berätta aldrig det här”. Vipratar om konsten att ständigt förnya sig och hur hon anpassat sitt entreprenörskap under pandemin. Dessutom får vi veta varför hon anser att en anställning inte betyder trygghet, hur man sticker ut utan att ta skit och varför ordet misslyckande inte borde finnas. Det blir mycket känslor och jag får beröm.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Emma är en aktiv debattör i frågor kring sociala kanaler och räds aldrig att säga vad hon tycker. I det här avsnittet sticker jag ut hakan och säger emot, jag utlovar ett spänstigt samtal mellan två alfa-kvinnor. Emma har ett ägande i flera bolag och är en slipad affärskvinna, men vägrar bli kallad entreprenör. Jag konfronterar henne och vill veta varför blotta ordet får henne att resa ragg. Vi pratar också om varför det finns så många Anders och Johan i svenska bolagsstyrelser, om det finns plats för kvinnor med hårda nypor i näringslivet och varför det är så viktigt att jobba med folk man verkligen gillar. Vi grottar även ner oss i Emmas expertis inom social medie-köp – kan man bygga en kanal på köpt innehåll? Vi är inte eniga här heller…


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Pontus Frithiof är krögaren som har svart bälte i entreprenörskap och innovation, vilket han inte minst har visat under rådande pandemi. Pontus är verksam i åtta bolag och har ständigt ett nytt restaurangkoncept på gång. Vi två har en hel del gemensamt och har båda haft folk runt oss som trott på oss i ung ålder. I det här avsnittet berättar han om hur Erik Lallerstedt tog honom under vingarna som 16-åring, att han är slav under sin digitala kalender och varför man måste vara mottaglig för vägledning för att komma framåt. Idag är Pontus en prisbelönt krögare med en drivkraft att hitta nya vägar. Det har han bland annat gjort genom att lyfta blicken och titta utanför sin egna bransch. Han berättar hur han bygger framgångsrika team, behåller personal och hittar nya vägar framåt i tuffa lägen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Entreprenörscoachen Jenny Collén gör comeback i podden! Den här gången blir det ett personligt samtal där Edit berättar om sina tuffa beslut under pandemin och vilka konsekvenser det kan innebära för en entreprenör. Vi pratar om hur man förhåller sig till ovisshet och oro samtidigt som man ska agera en bra ledare. Jenny menar att pandemin tagit hårdare på företagare än tidigare kriser. Vi får också handfasta tips för hur vi ska ta oss an hösten. För visst kan man omvandla sina motgångar till lärdomar!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Claes- Åke ”Hur svårt kan det va?” Hultin är en klassisk serieentreprenör som startar och driver bolag parallellt. Han är inne på sin sjunde företagsresa och räds inte för att hitta nya vägar i svåra lägen. Den här gången är affärsidén helt digital och lanserades precis när Coronan slog till. Classe är med sina tjugo år i bröllopsbranschen troligen också Sveriges enda bröllopsguru. Jag vill såklart veta hur mycket ett genomsnittsbröllop kostar och hur brudparen gör idag. Vi pratar också om hur en tuff barndom kan bli bränslet till företagsamhet, om vikten av att leva med en förstående partner och hur man som företagare fortsätter framåt trots tuffa motgångar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Marie Thorslund är den ena ägarhalvan av nätverket 4good. I podden berättar hon om valet att lämna tryggheten i en fast anställning och köpte in sig i ett befintligt bolag som idag är Sveriges största kvinnliga nätverk. Vi pratar om hur det är att fylla någon annans skor, vilka egenskaper som krävs för ett bra partnerskap och hur man produktutvecklar i en allt mer digitaliserad omvärld. Det blir en hel del snack om bästa sättet att nätverka och att vi är beroende av att koppla ihop folk. Sedan har vi en favoritplats att göra affärer på…


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nationalekonomen och entreprenörscoachen Jenny Collén är författare till boken Konsten att vara Entreprenör. Vi pratar om hur rädsla är entreprenörens största drivkraft och de omedvetna mönster Jenny ser hos den typiske entreprenören. Jenny har levt i ett långt förhållande med en entreprenör och berättar hur man överlever att leva ihop med en entreprenör.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Författaren, journalisten och entreprenören Linda Skugge har byggt flera bolag och pratar öppet om att hon älskar att jobba. Jag konfronterar Linda om något som många inte vet om henne och Linda berättar om hur en kronisk sjukdom blev anledningen till att hon fick lägga ner sitt bolag.Dessutom delar Linda med sig av sin charmskola och sitt bästa säljknep.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Johan var 27 år när han oväntat ärvde ett konkursmässigt bolag av legendariska frisören Björn Axén. Han vände det till ett blomstrande skönhetsimperium. I podden pratar vi om hur Johan reagerade när han fick samtalet om arvet, hur han gav bort 45 procent av sitt ägande i julklapp och hur väl rustad Björn Axén var för Corona tack vare en kris 2018.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

crossmenu